Вечните софийски барове, които никога не се променят

Те са преживели всичко и са запазили магията си

0 коментара Сподели:

Има барове, които са по-големи от живота, при това без да си дават особено зор. Всички сме ходили там безброй много пъти, по милион различни поводи. Те имат фенове, имат и хейтъри, но никой не може да отрече – има нещо магическо в тях. Всички тези заведения са съвършени в своята си собствена стилистика, уникални с елементи на неповторимост. Те са истинският рокенрол. Не можем да го обясним, но явно притежават онзи магически фактор, който прави някои барове култови повече от останалите и така вече десетки години наред.

Ето кои са някои от вечните софийски барове:

Хамбара

Хамбара винаги си е бил „Хамбара“ – таен бар, за който всички знаят. На теория може и да не те пуснат, колкото и да блъскаш. Едно време трябваше дори да притежаваш ключ. На практика обаче много трябва да се постараеш, за да ти откажат достъп. Заради тъмната уличка и осветлението с изобилие на свещи, пък и с помощта на непобедимите си цени „Хамбара“ е любима вълнуваща точка от почивката за всички гости на столицата, без значение на държавата. Ако си софийска отрепка пък, там можеш да си намериш забава и компания даже и в най-убитата вечер от седмицата.

Родерик

Разположен в една от магистралните отсечки на улица „Шишман“, съвсем резонно „Родерик“ е място, където са започнали и завършили не една и две легендарни нощи. По спецификация това е заведение тип кафе-бар на два етажа, което обаче носи един неповторим дайв дух, комбинация от нюйоркски непукизъм и класическа софийска киселящина.

Напоследък все по-често има вечери с лайвчета, наблягат на коктейлите,

а даже се предлага и студена кухня. Все пак нещото, с което никой никога няма да победи „Родерик“, е най-важното качество за един истински бар: локация, локация и пак локация.

Сам дойдох

Едно от най-самобитните заведения в София носи китното име „Сам дойдох“, което на английски се опитват да наложат с доста двусмисления превод I Came Alone Pub. Създадено е преди близо 30 години от митична фигура на име Мато с концепция да бъде „самобитна механа, която приютява бохемски настроени сродни души“. Интериорът е еклектичен микс между хижа, ресторант-градина и квартално кръчме, а редовните клиенти са увековечени с шаржова изложба на стената. Сред задължителните елементи на „Сам дойдох“ преживяването са кюфте по македонска рецепта, кът по приложна психология и тоалетна, в която не издаваме какво те чака, за да няма спойлери.

Баш бара

Напоследък засенчен по слава от морския си събрат на Градина, „Баш бара“ е основен колос на столичната алкохолна култура за няколко поколения. За съжаление заведението на къмпинга остана вече в историята, така че вече няма да има объркване на имената. Най-важното качество на софийския „Баш“ е, че той предлага една своеобразна универсалност – без значение дали се търкаляш след афтър за последна бира/сутрешно кафе, или пък искаш да поизбухнеш лекичко, преди да се движиш нанякъде, „Баш бара“ е мястото. Също музиката е фънк и хип-хоп, което помага за едно сърфистко усещане почти в центъра на София. Модите идват и си отиват – „Баш бара“ остава.

Билкова

Кой не е пил в „Билката“, кой не е слушал легенди за този бар през 90-те? В определен период от историята това е била най-вървежната локация в Центъра, като почитателите на алтернативния саунд са запълвали както улицата отпред, така и двора на култовата локация „Шишман“ 22.

Някъде в процеса това заведение се трансформира в абсолютно класически пъб като по филмите. „Билката“ също така е бар, където можеш да откриеш специална селекция от градски легенди във всяка дадена вечер от годината, нерядко във феноменални конфигурации. Никой не знае защо се казва така, но до едно време имаше табела Poison’s, която хората просто игнорираха, преди собственикът да приеме народното наименование на бара си. Сега вече дори сградата е кръстена Домът на билките.

А тук ти представяме един чисто нов бар – Bar Straight

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *