Градовете, без които електронната музика нямаше да бъде това, което е

Кои са точките на картата, където се формира денс сцената

0 коментара Сподели:

Електронната музика може да е глобален феномен, но всеки стил се ражда и формира около затворено малко общество, най-често в голям космополитен град. Важните локации варират според личните предпочитания, но някои места са толкова важни, че без тях светът нямаше да е същият. В тази селекция сме се водили от критерии като историческа значимост и световен импакт, не толкова стилови специфики, защото те имат свои собствени конкретики.

Ето кои са някои от най-важните градове в електронната вселена:

ЛОНДОН

Лондон е бащата и майката на клубната култура. От нелегалните рейвове, през ъндърграунд радиата, та до ерата на суперклубовете и летните им резиденции в Ибиса – на Острова е било мястото, където е изобретено всичко свързано с електронната култура. Огромна част от стиловете също са Made In UK.

В съвремието има места като Printworks, Fabric и Egg, които отсрамват името на града

и продължават да вдигат летвата на силните емоции в нощния живот. Съществува и изобилие от нелегални събития – за всеки вкус и лайфстайл.

АМСТЕРДАМ

Клубове и всякакви стимуланти винаги са вървели за ръка, така че е някак си нормално в най-либералната държава на света да се правят най-яките партита.

От зората на хардкора, през Tiësto и Armin van Buuren, та до модерните транс фестивали,

които предлагат преживявания в пълния спектър на емоциите, Нидерландия винаги е била крачка напред по отношение на всевъзможните избухвации, като Амстердам е епицентърът на целия този парти ураган.

БАРСЕЛОНА

Столицата на Каталуния открай време е била сред предпочитаните парти локации за ценителите на свежи синт звуци. Неслучайно

един от най-важните електронни фестивали в бизнеса Sonar се провежда там,

а стратегическата близост с Ибиса някак си помага. Там са разположени и по-бляскави клубове стил Pacha и Shôko, които се възползват максимално от средиземноморския климат и повея на морето. Техно сцената пък може да се похвали с доста изтрещели места като например Moog.

ЧИКАГО

Има причина години наред пълното име на основния стил в електронната музика да е chicago house.

Никой не знае със сигурност как се появил хаусът, но за мястото на раждането му няма капка съмнение –

Градът на ветровете, някъде през 80-те. Диджеи като Frankie Knucklesсе превръщат в звездите на стила, а хитове като Move Your Body на Marshall Jefferson, композирани с помощта на Roland 808, раздвижват света в темпо 4/4. Останалото, както се казва, е история.

БЕРЛИН

За клубните сцени на всички градове в този списък дотук се говори леко в минало време, само за Берлин в бъдеще. Ако има един град, който движи електронната култура (а и не само) напред през последните години, то това е германската столица

– едно от най-фреш местата в света и абсолютен инкубатор за талант и нетипични преживявания.

Местата, за които всички говорят, са ясни – Berghein, Tresor и KitKat, но местните предпочитат по-нетурстически спотове стил Katerblau и Sisyphus.

Фестивалът, на който кучето ти иска да отиде

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *