„Аз, Тоня“ – лошото момиче на фигурното пързаляне

Биографичен филм за един от най-големи спортни скандали

0 коментара Сподели:

Ако сте на 20+, има шанс имената Тоня Хардинг и Нанси Кериган да не ви говорят нищо, но за хората, които си спомнят един от най-големите спортни скандали, те са Таня – лошото момиче на фигурното пързаляне, и Нанси – перфектното момиче, на което всички съчувстват след нелепо нападение.

Филмът има три номинации за „Оскар“ и ще се учудя, ако не спечели поне две от тях.

Марго Роби е брилянтна като Тоня, това го признава в интервю дори самата Тоня Хардинг и ѝ благодари, че чрез филма е успяла донякъде да загърби травматичното минало, където му е мястото. Сценаристът на биографичния филм – Стивън Роджърс, ни прави свидетели на детството на Тоня, което е много важно, защото ни дава ясна представа как е станала човекът, който е. Майка ѝ (в ролята е Алисън Джани) я тормози, откакто се е родила, изобщо не се интересува от чувствата ѝ, иска да я направи машина, която печели медали, за да забогатее на неин гръб. Учудващо е колко жестока и безчувствена може да бъде една майка, постоянно се надявах да прояви някаква слабост и съжаление към дъщеря си, но това не се случи във филма, а доколкото разбирам, не се е случило и в реалния живот. 

Докато другите състезателки са добре финансово и имат подкрепящи семейства, Тоня няма как да е на равни начала с тях, защото всичко, което познава, са мизерията и насилието.

Баща ѝ бързо изчезва от картинката и напълно я обрича на нещастие с откачената ѝ майка, която, вярвайте ми, ще искате да пребиете в 100% от времето.

Филмът е базиран на източници и интервюта, прекъсванията с общуване към зрителя правят историята още по-достоверна и завладяваща, затова не искам да ви разказвам всичко за отношенията със съпруга ѝ Джеф Гилули, не по-малко скандална фигура с огромен принос за края на кариерата ѝ. 

През 1991 Тоня е първата жена с троен аксел на състезание по фигурно пързаляне, тя е талантлива, упорита, наритана многократно от съдбата и винаги готова да отвърне на удара, без значение дали я удрят в професионален или личен план, мъжко момиче, което знае как да се грижи за себе си и което иска да бъде обичано поне от публиката.  Не се вписва в нито един стандарт, не се държи като малка принцеса с усмивка за един милион, псува, бори се със зъби и нокти и презира журито, което винаги дава повече точки на по-слаба от нея кандидатка само защото е олицетворение на възпитанието и смирението.

Със следните думи завършва филмът, затова вие сами ще прецените коя истина е вашата, в двата часа биографичен разказ са представени много твърдения и противоречия, лишени от идеализирането на който и да е участник в трагичния живот на Таня, в това число и нейният характер е достатъчно пъстър и скандален:

 „Хейтърите винаги казват: Тоня, кажи истината. Няма такова нещо като истина. Това са пълни глупости. Всеки си има своя собствена истина.“

Билети можеш да си вземеш тук.

Не пропускай документалния филм „Отвъд страниците на списание „Ролинг Стоун“.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *