Славейко: амбициозният откривател на възможности

Все повече българи се връщат от чужбина и бавно, но сигурно допринасят за положителната промяна у нас

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Мислил ли си някога да напуснеш България, за да потърсиш щастие и развитие отвъд границите на страната ни? Ако отговорът е положителен, то спадаш към мнозинството българи, а един от тях, който взима това решение, е Славейко. Славейко ще те разбере, ако си от хората, които искат да потърсят късмета си в чужбина, но няма да пропусне да те насърчи да останеш тук. Силно вярва в това, че трябва да пазим културата, историята и езика си, защото чрез познаване на миналото, можем да изградим по-стабилно бъдеще. В момента той отново е в България и работи в печелившия тим на PokerStars.

За България, чужбина, кариерата тук и там, както и причините да се върнеш – днес те запознаваме със Славейко.

Как би се описал за хората, които не те познават?

Поливалентен, емоционален, любознателен и амбициозен оптимист, който обича да преоткрива себе си и заобикалящия го свят.

Какво от България най-много ти липсваше в чужбина?

Определено най-много ми липсваше чувството, че се намирам на мястото си – там, където трябва да бъда. Въпреки някои предизвикателства, в България изпитвам едно необяснимо душевно спокойствие, което ми липсва навсякъде другаде.

Защо се прибра обратно?

Прибрах се, защото: се чувствам по-щастлив и полезен за родината си тук; защото след десетилетие в чужбина най-накрая мога да оценя и преоткрия България; защото ние сме тези, които носят отговорност за по-доброто ни бъдеще тук, и не на последно място – защото искам децата ми да се родят и израснат именно тук. За мое голямо щастие животът зад граница ми помогна да развия много умения и качества, които ми дават голям шанс за успешно професионално и личностно развитие у нас. 

Какво откри в PokerStars, което не си предполагал, че може да съществува в компания у нас?

В PokerStars открих една изключително приятелска, спокойна и меритократична професионална среда.

Впечатлен съм както от това, колко добри и позитивни хора работят тук, така и от факта, че компанията успява да привлече хора от целия свят с благоприятните си условия за работа и развитие.

Докато живеех зад граница, често се шегувах с близки и приятели, че едва ли някога ще срещна чужденци, които се „опитват“ да учат български така, както ние полагаме усилия да учим различни езици (много от които не са никак лесни). Е, благодарение на PokerStars разбрах, че българският език е много по-труден за тях, отколкото предполагаме!

Кои са плюсовете на това да практикуваш професията си у нас?

Най-големите плюсове за мен са както че съм близо до дома си и повечето ми роднини и приятели, така и че българският език за първи път ми е наистина полезен, което лично за мен е голямо и удовлетворяващо предимство. Също така работата в България ми спестява голяма част от дългите пътувания в чужбина.

Какво е голямото предимство на кариерното развитие в България?

Най-голямото предимство е, че все повече компании като PokerStars се уверяват в качествата на българските специалисти и ги ценят, като впоследствие все по-усилено инвестират у нас. Все повече българи се връщат от чужбина и бавно, но сигурно допринасят за положителната промяна у нас.

Какво от ежедневието ти тук никога не би могъл да правиш в друга държава?

Определено това да се видя спонтанно с някои от най-близките ми приятели след работа.

Как личният аспект на живота (приятели, семейство и любов) помага за работата?

Истината е, че научих за възможността за работа в PokerStars именно благодарение на мой много близък човек. Семейството ми веднага ме подкрепи най-вече защото знае колко запален съм по любителския покер и какво удоволствие ми носи (което ме мотивира допълнително в работата ми). А колкото до приятелите – винаги им е интересно да им разказвам за компанията, работата и забавни истории от нея.

Какво би казал на всички хора, които търсят щастието зад граница?

Искам да им кажа, че ги разбирам. Аз самият го направих също. Също така искам да ги окуража да не разлюбват и забравят родината си и да не спират да търсят начини да подобрят живота си тук. Да учат децата си на родния си език, да им разказват за историята и традициите на България, да ги насърчават да имат собствено мнение и критично мислене. Заедно можем да се поучим от нашето минало и настояще и да постигнем много повече за нашето бъдеще.

Подари (си) гурме шоколадова приказка

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *