Нарисувай ми това с Магдалина Дианова

Интересните неща по пътя те правят щастлив

0 коментара Сподели:

илюстрации: Магдалина Дианова, снимки: Стиляна Иванова

Тръгваме на пътешествие, в което те запознаваме с четири дигитални персони, от които попиваме знание като гъби. Говорим си с модерни млади професионалисти с интересни занимания, които успяват да работят извън рамките благодарение на умението си бързо да навлизат в новостите и, разбира се, високоскоростен мобилен интернет. Той се явява като едно от нещата, без които модерните градски (и не само) професионалисти наистина не могат, защото коя професия днес не е свързана с интернет? Едно е сигурно – неограничените мегабайти могат да доведат до неограничени възможности особено когато знаеш как да ги използваш. А хората, с които те срещаме, знаят – те са свободни по дух и живеят еднакво добре в двата свята – на живия живот и на дигиталната планета, където често развиват пълния си потенциал.

Ако отвориш профила на Магдалина Дианова в Инстаграм, веднага ще се запиташ кое е това момиче. Дали сред дизайните на героите си не е нарисувала самата себе си, дали не се е вдъхновила за тях от някой образ, видян като сянка във витрините на улицата? Въпреки че е самоук артист, Маги може да се похвали с богато портфолио, в което се подрежда и работата ѝ за Dream Works TV. Ние се хвалим с интервюто си с нея и ти представяме част от света на модерия художник. Пожелаваме си някой ден да нарисува герой специално за Go Guide, а дотогава се учим как да се справяме сами в страницата ѝ в Patreon

Какъв е собствения ти портрет, обрисуван с думи?

Малко окуърд, ентусиазирана, позитивна и често екзистенциална. Последните две не знам как точно се връзват, но това е поредната мистерия в живота ми.

Как изглежда работното място на модерния художник?

С лампички, много растения и без излишни неща, които да ме разсейват.

Как се запали по илюстрацията, кога реши, че именно това е твоето нещо?

В 12-и клас се чудих какво да уча и една тогавашна приятелка ми каза, че трябва да се занимавам с рисуване, защото щяло “да ми отива”, каквото и да имаше предвид с това. До този момент си представях художниците като някакви тъжни бедни хора, които си рисуват в ателието и едва ли не живеят в нечие мазе. Но изведнъж ме удари, че всички анимационни филми, които обожавам, са направени от хора и това е реална професия. Понякога имам такива рандъм прозрения за живота. Та, прибрах се вкъщи, разучих го и реших, че това ще правя.

Ти рисуваш „герои“, а техния външен вид често отговаря на характера можеш ли в живота да познаваш какъв „герой“ е някой само по външната му осанка?

Да, смятам, че до някаква степен можеш да разбереш разни основни неща за човек спрямо това как избира да се облича, как жестикулира, какъв е езикът на тялото му и т.н.

Това с дрехите обаче май важи повече за по-артистичните хора, за които те често са още един начин да се изразят.

От къде се вдъхновяваш за работата си? Сподели ни и имена на любими артисти, ако имаш такива.

Много активно се старая да не черпя вдъхновението си от други артисти, защото е много лесно да прекрачиш границата, без да искаш и изкуството ти да заприлича на бледо подобие на тяхното. Смятам, че арт светът в момента има нужда от една идея повече оригиналност, та по-скоро гледам да се вдъхновявам от музика, филми и истински ситуации, и хора, които виждам навън. *laughs in Covid*. Но, разбира се, си имам любими артисти – Torsten Schrank, Szymon Biernacki и Ramon Nunez са просто няколко, които се сещам в момента.

Кога започна да приемаш рисуването като професия, а не просто като хоби?

Никога не е било хоби. Започнах да рисувам през 2012, малко след което направих почти 3-годишна пауза, в която реших, че искам да правя 3Д неща. После ми омръзна, върнах се към рисуването и

винаги съм била супер устремена да се науча, защото знаех, че искам да се занимавам с това професионално.

Ти правиш онлайн туториали и видеа. Разкажи ни ситуация, в която наличието на мобилен интернет (или липсата) е била критично важна…

Тъй като мога да си върша работата навсякъде, летата много често пътувам. Наличието на мобилен интернет ме е спасявало доста пъти, в които е трябвало да си кача постовете навреме, а нямам достъп до уайфай. (За да можеш да качваш всичките си постове навреме, ти трябва истински неограничен интернет – виж плановете Unlimited от Vivacom – бел.ред.)

Има ли друга професия на света, която би практикувала?

О, да. Бих се занимавала с музика например. Уча се да свиря на китара измежду всичко останало и ми е забавно да си съчинявам разни неща понякога – ще ми се да можех да отделям повече време. Физиката също ми е супер интересна и по-конкретно всичко космическо.

Ако си представим неограничените възможности, нарисувани върху картина, какво ще видим на нея?

В момента нямам капацитет да видя нещо различно от себе си, обградена от хора, които са без маски и не са на 13 метра от мен.

Какво би направила, ако имаш всички мегабайти на света… неограничено?

Ще слушам музика и YouTube навсякъде, защото отказвам да вървя навън без нещо да ме забавлява.

За какво мечтаеш?

За нищо конкретно – честно казано нямам много представа какво правя и къде отивам. Имам краткосрочни цели, но не и големи мечти. Като цяло малко ме дразни идеята, че всеки трябва обезателно да мечтае за нещо невероятно, и много пъти съм усещала напрежение, че трябва и аз да бъда такава, а не съм, и сякаш имам нещо сбъркано.

Смятам, че е напълно окей да си живееш живота, без да знаеш къде точно искаш да стигнеш, а просто да намираш интересни неща по пътя, които те правят щастлив.

Според мен мечтите биха могли дори да ти попречат да оцениш какво имаш в момента, защото си толкова вторачен в бъдещето, че забравяш да си щастлив сега. И винаги си поставяш щастието в някаква точка напред във времето, а то винаги ще е просто това – бъдеще, винаги далеч от теб. Та, няма много логика сякаш. А и понякога тази цел може до такава степен да я поставиш на пиедестал в главата си, че когато я достигнеш, да не изпиташ особено голямо удоволствие, защото летвата е вдигната прекалено високо след всички очаквания. Като цяло мечтите са малко надценени май.

Весо Овчаров – момчето, което говори с небето.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *