7 позабравени класики, които почти никой не чете

Романите, които може би не си отварял отдавна...

0 коментара Сподели:

Великият Марк Твен е казал, че класиката е нещо, за което всички говорят и никой не чете. Американският писател е установил много ловко човешката склонност към себеизява чрез познания, които не притежаваме. Да, класиките в много случаи са написани на труден език, прекалено философски или пък с тежки тематики. Но нали именно техните общочовешки ценности и морални въпроси са оцелели през вековете, за да ни предадат своята мъдрост?

 

Много от златните томчета на световната библиотека обаче събират прах и не им се обръща подобаващо внимание.

Дали защото не се изучават в училищата, или защото са останали засенчени от по-известни творби, факт е, че доста от класическите романи са по-малко четени. 

Тази селекция събира онези позабравени заглавия, които, освен че са изключително интересни, са и много красиво написани. Отдели време и за тях, защото са също толкова важни, колкото и другите, по-известни класики.

„Север и юг”, Елизабет Гаскел

Елизабет Гаскел често пъти е сравнявана с Джейн Остин, макар първата да повдига много по-социални теми. Историята на бедната аристократка Елизабет Хейл и противоречивата ѝ любов с богатия търговец от Северна Англия мистър Торнтън много наподобява тази от „Гордост и предразсъдъци”. С тази разлика, че тук се повдигат теми като робския труд във фабриките на Торнтън, работническите стачки и огромната разлика между бедни и богати в индустриална Англия от XIX век. Екранизацията с познатия ни от „Хобит” Ричард Армитидж също разтопи много дамски сърца.

Виж повече: Опознай Амели Нотомб с нейните 5 най-добри книги

„Кметът на Кастърбридж”, Томас Харди

Томас Харди може и да възвърна славата си след скорошния филм по „Далече от безумната тълпа”, но неговият най-тъжен роман остана в сянка за повечето читатели. „Кметът на Кастърбридж” разказва за пълния с обрати житейски път на Майкъл Хенчард, който в първите страници се напива и продава жена си на панаир. Годините минават и той става заможен търговец на зърно и кмет на Кастърбридж (измислен от Харди град), но когато в града се завръщат жена му и дъщеря му, както и много други интересни герои, романът е трудно да бъде оставен. Една класика, която трябва да бъде препрочитана от поколения наред.

„Лотарията”, Хулио Кортасар

Аржентинският поет и писател Хулио Кортасар сякаш често остава извън читателския поглед, а това е голяма грешка. Като повечето латиноамерикански писатели, и той включва магически реализъм в творбите си. В „Лотарията” Кортасар разказва за отбрани типажи от по-нисшата, средната и висшата класа в Буенос Айрес през 60-те години на XX век, като всички те са печеливши от Националната лотария.

Наградата им е пътешествие с кораб, за което обаче никой от избраните не знае нито накъде ще пътува, нито за колко време.

Улисани в приятната бъбривост на писателя, неусетно стигате до пълното фиаско в края на романа. Психологизмът на героите е описан безкомпромисно, но и с доза ирония, а чувството за хумор отлично се вписва в иначе сериозните дилеми.

„Климати”, Андре Мороа

Колкото и да не ми се иска да призная, Андре Мороа е от онези класици, които много рядко се четат. Неговият роман „Климати” обаче е от литературните бижута, които могат да украсят нашата душевност по най-фин начин. В едва около 200 страници френският автор пише за нещастната любов, съмненията и вечното преследване на щастието. Притежаването на другия е основна тема в тази толкова дълбока камерна творба. Мороа ни подтиква да се запитаме – „Толкова ли е нужна ревността на любовта? Или ако има едното, значи няма другото? Може ли отровата да е гаранция за сладост?”.

„Възгледите на един клоун”, Хайнрих Бьол

„Възгледите на един клоун“ от нобеловия лауреат Хайнрих Бьол е една трогателна изповед на комик, който много държи да бъде наричан „клоун“. Целият светоглед на героя е насочен срещу системата в поствоенна Германия, срещу фалшивата религиозност, срещу бюрокрацията. Изобщо бунтът е в основата на този роман и именно това предразполага да почувстваш клоуна близък. 

Виж повече: 7 неща, които да направиш с една книга

„Доктор Живаго”, Борис Пастернак

Борис Пастернак е поет и това личи от всяка негова дума в романа „Доктор Живаго“. Красивите метафори се леят от страниците като ефирен аромат и в комплект с един интригуващ сюжет поставят книгата сред задължителните четива на световната класика. Авторът обхваща голям период от време в епичния, но тежък живот на Юрий Живаго. Романът проследява бунтовническите настроения срещу монархията в началото на XX век в Русия, през Октомврийската революция и последвалата Гражданска война, Първата световна война и накрая Втората световна. Драмата на чувствителната извисена душа, поставена в извънредни ситуации, е в основата на „Доктор Живаго”. Не подминавайте тази велика класика.

„Случаят Джем”, Вера Мутафчиева

Която и книга на Вера Мутафчиева да прочетете, все ще останете очаровани. Подплатени с много исторически извори, романите наподобяват майсторска приказка, достойна за световната класика. „Случаят Джем” разказва за Мехмед Завоевателя и неговите синове Баязид и Джем. Бързото действие, мистерията около личността на Джем и грандиозната историческа сцена са достатъчни, за да погъделичкат интереса на повече читатели. Иновативният поглед на Вера Мутафчиева към миналото може само да ни кара с гордост да препрочитаме нейните томове.

Още книжни коментари и класации виж тук.

Ето и 8 легендарни героини в литературата.

Търсиш още вдъхновение? Последвай ни в Instagram

Абонирай се за youtube канала ни и очаквай още много изненади!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *