Космос и в него ТОЙ!

Точно на 76-годишна възраст колосалният физик Стивън Хокинг се отправи към единствения му истински дом – звездите.

0 коментара Сподели:

Един приятел сутринта написа в социалните мрежи, че щеше да е хубаво всички, които толкова жалеят с постове по стените си за Хокинг, да бяха прочели поне едно нещо от него. Истината е, че дори и да не бяха, величието на Стивън се крие точно в това – да накара хора, които и понятие си нямат от физика и които пресмятат дори рестото си от кафето сутрин на телефон, да погледнат поне за малко нагоре – към звездите. Единственото място, към което той някога е принадлежал.

Стивън Хокинг е физик, професор, математик, космолог, астрофизик, автор на „немислими“ за времето си теории и книги, иноватор в познанията за черните дупки, теорията за относителността на Айнщайн и още, и още. Той дава математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив. Доказва, че след него са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално. През 1974 потвърждава, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици. Това откритие е първото, за което се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката и което по-късно естествено е наименувано „лъчение на Хокинг“. Стивън математически ни потвърждава, че Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. Хокинг е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си. Той е Лукасов професор по математика в Кеймбриджкия университет до 2009 г.,  пост скромно заеман и от Исак Нютон. Хокинг е един от най-младите членове на Английското кралско общество, Командор на Ордена на Британската империя, носител на де що има ордени и отличия от тази империя за научноизследователска дейност и член на Папската академия на науките, която е под пряка закрила на папата.

„Всички доказателства сочат, че Бог е всъщност отявлен комарджия, а Вселената е голямо казино, където се хвърлят зарове и колелата на рулетка се завъртат при  всякакъв повод.“

Стивън Хокинг просто беше докоснат от Бог, без да вярва в него, беше пропътувал хиляди километри извън земната орбита, без да става от количката си, беше написал над 10 книги, без да може да движи ръката си, и беше открил толкова „неоткриваеми“ за науката неща, а самата наука му беше дала не повече от три години живот заради болестта му (АЛС), за която няма да ти разкажем, защото тя е само потвърждение на чудото. Чудо, наречено Хокинг. Хокинг, доказал победата на ума над тялото. Мъжът – изключение. Но ако трябва от всичко гореизброено да запомните едно-единствено нещо за него, ама само едно – запомнете, че всичко това е постигнато от човек, който е можел да движи само един-единствен мускул в тялото си – този на бузата под окото. Един мускул!

Във филм, който Би Би Си подготвяше за него, той ни предупреди, че до 100 години трябва да напуснем Земята и да колонизираме друга планета. И точно в негов стил побърза пръв да ни покаже как се прави това. На добър час, мистър Хокинг!  Най-после Космосът си има достоен пасажер.

Чети тук за три от най-добрите версии на името Пабло.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *