Гледай „Проектът Флорида“ на София Филм Фест

Щастлив филм за един нещастен свят

0 коментара Сподели:

„Проектът Флорида“ определено е филм, който трябва да гледаш. Благодарение на любимия ни София Филм Фест можеш да го направиш. Режисьорът Шон Бейкър ни отвежда да се потопим в живота на героите, обитаващи мотел край Дисниленд.Филмът е по-скоро наблюдение на техния свят. Липсва шеметно действие и традиционен съспенс. Фокусът е социален и смислен.

Действието се развива във и около мотел „Магически замък“. Приказно лилавият мотел, заобиколен от зелени площи, е обитаван от самотни майки, дечицата им и съмнителни типове. Управителят Боб (Уилям Дефо) е техният ангел пазител. Той е съвестен и честен, готов винаги да помогне. Същинската история обаче се завърта около Хейли и малката ѝ дъщеричка Мууни. Хейли е бивша стрийптизьорка, с шантава прическа, нашарена с татуси, която непрестанно пуши трева. Нямаща доходи, живееща ден за ден, без обноски, тя е единствен пример за Мууни. В никакъв случай обаче примерът не може да се приеме за добър. Детето от своя страна си служи с пиперлив речник и малки хватки, с които заедно с приятелчетата си Скуути и Джейси се сдобиват със сладолед. Заедно правят безброй пакости и постоянно попадат в полезрението на Боб. Децата си живеят славно. Нямат забрани, нямат полезни навици, нямат контрол. Но имат най-ценното – приятелство и безгрижие.

Като зрител ставаш свидетел как неусетно в тях покълва вредната инертност на средата им. Филмът майсторски поставя въпроса за отговорността към подрастващите. Прави го, без да размахва пръст и да дава готови формули.

Цялостната визия е цветна и закачлива. Всеки кадър е картичка с вкус на сладолед и бонбони. Всичко това е в противовес с житейския статус на героите. Идеята те докосва силно именно заради ситуацията, в която са поставени. На няколко крачки от приказния Дисниленд животът не е толкова приказен. Децата – не познавайки друго, от сърце се забавляват с това, което имат. Но в никакъв случай филмът не е кахърен и мелодраматичен. Именно в това се съдържа и неговата гениалност.

Няма да ти преразкажем сюжета, за да не ти отнемем удоволствието от гледането. Ще споменем само, че актрисата, която е в ролята на Мууни (Бруклин Принс) е цяло богатство за киното. Това малко момиченце е достойно за адмирации. Тя е един малък гений. Ролята, която прави, те оставя без думи. Естествено няма да издадем и финала, но ще признаем на малката Бруклин, че с него спечели завинаги сърцата ни. Асоциацията на филмовите критици жени ѝ присъди награда за най-добра млада актриса за ролята на Мууни. Талантът на Уилям Дефо не е новина. В „Проектът Флорида“ той прави героя си пълнокръвен представител на добрите хора. Боб притежава рядката сила на човешкия дух да приема хората, без да ги съди, и умението да се погрижи за тях. Актьорът има своята трета номинация за „Оскар“ и втора за „Златен глобус“ с ролята си в този филм. Ние бихме му връчили и двете статуетки. Лентата от своя страна до момента има цели 107 номинации и 58 награди.

Нашият съвет е: не пропускай да видиш „Проектът Флорида“. Обещаваме, че няма да съжаляваш. Смятаме, че съвремието ни силно се нуждае от подобни филми. Нека се замислим къде сме и накъде отиваме.

Прожекции:
15.03.2018
КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” – 20.45 часа
17.03.2018
ДОМ НА КИНОТО – 14.00 часа
19.03.2018
CINE GRAND PARK CENTER – 19.00 часа
16.03.2018
КИНО АРЕНА ДЕЛУКС БЪЛГАРИЯ МОЛ – 21.00 часа
20.03.2018
КИНО АРЕНА ДЕЛУКС БЪЛГАРИЯ МОЛ – 19.00 часа
17.03.2018
CINEMA CITY MALL OF SOFIA – 19.00 часа
25.03.2018
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” – 18.00 часа
21.03.2018
EURO CINEMA – 20.00 часа
29.03.2018
EURO CINEMA – 18.00 часа
20.03.2018
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – 17.45 часа

Още филми на София Филм Фест, които си заслужава да гледаш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *