Защо искам да умра в края на януари?

Депресията в началото на годината – вече официално призната от психолозите

0 коментара Сподели:

Ако се чувстваш леко не окей през последните дни, спокойно – не си сам. Хроничната тъга, свързана с януари, е нещо реално, което психолозите са нарекли сезонна депресия. Това е афективно разстройство, което засяга млади хора, иначе в добро психическо здраве – те странно започват да проявяват симптоми намеланхолия, по едно и също време, всяка една година.

По тази причина 18 януари е кръстен Blue Monday, без връзка с парчето на New Order.

Впоследствие се оказало, че обявеният за най-тъжен ден в годината празник всъщност е пример за псевдонаука и гениален маркетингов ход от страна на фалиралата вече Sky Travel в опит да продават повече самолетни билети. Историята настрана, празникът стикнал араунд и се чества до ден днешен, като е особено актуален в период на едногодишна пандемия и смъртоносен вирус, който дебне по улиците. Зимните месеци, обилният градски снеговалеж, студът и шибащият вятър също помагат за състоянието на необяснима тъга, което ни обзема напоследък.

Симптомите на сезонната депресия са нужда от повече сън, недостатъчно енергия в ежедневието и повишена нервност. Ако ги усещаш в себе си, има начин да се справиш със състоянието в няколко изи-бизи стъпки.

Най-лесният начин е да не спираш с излагането на слънчева светлина – все пак една от причините за сезонната депресия е липсата ѝ. С подобаващите предпазни мерки в духа на опасните времена, в които живеем, разбира се. Терапевтите препоръчват минимум 20 минути навън всеки ден, като до седмица се усеща подобрение даже в най-депресираните индивиди.

Ние се превръщаме в храната си, така че здравословната диета в огромна степен влияе на усещането за щастие.

Също така 8 часа сън на ден са задължителен минимум.

Сериалите могат да почакат, приятелите тип сова също няма да отлетят, ако общувате в по-конвенционални часове. Много важен аспект са семейните отношения – близките имат лечебен ефект върху състоянието на духа тогава, когато най-много се нуждаеш от подкрепа.

Най-важното обаче е да осъзнаеш, че това е просто временно състояние, което ще мине и замине почти веднага след като денят стане по-дълъг, а времето по-топло. Няма нужда от крайни постъпки и решения. Депресията не е трагедия, докато не я превърнеш в  такава.

И най-важното – ако имаш проблем, потърси помощ. Не се затваряй в себе си, далеч от приятелите. Има хора, които биха ти подали ръка, но ти трябва да им дадеш знак, че се нуждаеш от това. Заметените, прикрити проблеми не изчезват – те се трупат вътре в теб и не водят до нищо добро.

А ако решението е малко слънце, доза смях и по-полезна храна – какъв точно проблем е януарската депресия? Всички можем да се справим, като я победим с усмивка и осъзнаване!

Родителски методи от едно време, които не са съвсем подходящи днес. 

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *