С едно кликване може да я оправиш тая държава

Представяме ти едно приложение, което активира гражданското ни съзнание и ни помага да свършим нещо за града си само с телефон в ръка.

0 коментара Сподели:

Каквото и да си говорим, знаем, че прекарваш повече от необходимото време, заровен във всички възможни услуги, които предлага мобилното ти устройство. Понякога си толкова увлечен да си онлайн, че съвсем забравяш офлайн проблемите, а те са важни, защото всяка дупка на улицата е съвсем потенциална опасност за живота ти, особено когато не си гледаш в краката, а в телефона. Разбира се, не са само дупките – заличени пешеходни пътеки, опасно надвиснали стари клони и дървета в парковете, неработещи светофарни уредби, препълнени контейнери, незатворени шахти и още и още. Тези на вид малки и големи проблеми затрудняват цялото ни живеене и за нещастие могат да са причина за фатални инциденти. Ето защо ние предлагаме да съчетаеш полезното с приятното и просто да си бдителен и отговорен гражданин. И без това по цял ден си в мобилното си устройство, време е да го ползваш, за да подобриш градската среда, като това може да стане само с едно приложение.

Приложението Civi на практика е твоят посредник между проблема и институциите. Когато го свалиш, само в няколко лесни стъпки ти може да подадеш сигнал за дадена нередност. Иновацията е продукт на Novanor, основана през 2014 г. от Мартин Димитров и Лиляна Деянова, които заедно създават софтуерната компания с цел продуктите, които развиват, да работят в полза на обществото. Можем да наречем Civi глобален проект, който съвсем скоро предстои да започне своята работа и в Калифорния, САЩ. Както споменахме, приложението информира за нередности в определеното населено място и улеснява взимането на съответните мерки. Да бъде изпратен сигнал през него е съвсем лесно и бързо занимание, което става точно ей така:

1. трябва да избереш една от осемте категории, в която попада твоят проблем

2. да добавиш негова снимка и да отбележиш местонахождението си

3. и накрая да оставиш данни за контакт

Екипът на Civi изпраща жалбите до определените отговорни институции и следи за тяхното превръщане в разрешен проблем. Един от най-големите успехи на мобилното приложение до момента са паричните глоби, наложени на определени компании за замърсения въздух в Бургас на обща стойност над 140 хил. лева.

Най-готиното пък е, че Civi е напълно безплатно и активно за операционните системи на iOS и Аndroid.

Любопитна и полезна функция на приложението е, че позволява на потребителите да подкрепят чужди сигнали и по този начин да помогнат на общините да се запознаят с настроенията на гражданите, разпределяйки бюджета си за справяне с проблемите на града. По-добре и ние нямаше да го измислим, така че просто свали този полезен посредник, наблюдавай всичко около теб и дай воля на гражданското си съзнание, за да може проблемите от твоя град да изчезнат като пролетния сняг.

Ако искаш да свършиш още едно добро дело – виж как може да си осиновиш четриног приятел.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *