5 вдъхновяващи книги, с които да разцъфтиш през новия сезон

...На влюбените, смеха и малките пухкави животинки

0 коментара Сподели:

Един от най-красивите сезони настъпва с тихи стъпки, макар времето навън да не е толкова категорично. Идва време на пречистване и разцъфване, защото, нека си признаем,  след тази зима си го заслужаваме. Пролетта в литературата означава всичко онова, което и в реалния живот: цветя и рози, обновление, възраждане, ново начало и надежда. И докато чакаме плодовите дръвчета да разцъфнат, за да си закачим мартениците по тях, може да се пренесем в света на художествената Първа пролет.

Тези първокласни книги гарантират, че могат да настанят всеки читател в свят на слънчеви градини и неподправен оптимизъм. И всички те носят полъха на пролетта – сезонът на влюбените, смеха и малките пухкави животинки.

„Ема”, Джейн Остин

Голямата сватовница Ема прилича на онази приятелка, която всеки има – неподправена оптимистка с глава в облаците, която само се чуди с кой неин познат да те запознае. Голяма част от този лек и забавен роман на Джейн Остин се състои от пикници сред природата и дълги разходки – идеален начин да прекараш следобеда на пейка в парка.

„Гледката беше прекрасна — и за очите, и за душата. Зеленината, битът и уютът на Англия се разстилаха пред очите им под ярките, но не ослепителни слънчеви лъчи.” (превод Надежда Розова)

 „Тайна с цвят на праскова”, Сара Адисън Алън

Младата писателка Сара Адисън Алън е майстор на красивите описания, съпътствани с малко мистерия и романтика. Истински еликсир за вдъхновение! Пролетта се просмуква сред страниците на романа, като показва тайнствената сила на природата над човешкия живот. Откриването на заровен скелет под самотно прасковено дърво води до разкрити тайни, малко магия и нов живот за главните герои.

„Сервираха обяда — красива храна, украсена с ядивни рози, ухаеща на лавандула, мента и съблазън. Хората притваряха очи при всяка хапка и из въздуха се понесе сладко и прохладно ухание.” (превод Емилия Ничева-Карастойчева)

„Мидълмарч”, Джордж Елиът

Мери Ан Евънс пише под псевдонима Джордж Елиът, за да премахне предразсъдъците на викторианците към жените писатели. И успява! Този стабилен том обхваща живота на няколко млади двойки в провинциалното английско градче Мидълмарч. В същността си „Мидълмарч” е роман за любов, щастие и вторите шансове, а нищо не крещи „пролет” повече от това.

„Шумът на върбите”, Кенет Греъм

Това е една очарователна детска класика, пълна с много мъдрост и верни приятели. Шотландският писател Кенет Греъм разказва история за приключения, лоялност и весели пикници. „Шумът на върбите” започва с това, как Къртичко се отказва от пролетното почистване на дома си и излиза на свеж въздух, а следващите страници гарантират усмивки не само по детските лица.

„А пролетта пърхаше във въздуха, по земята, навсякъде около Къртичко и дори в скромната му малка къщичка се промъкваше нейният дух на божествено вълнение и копнеж.” (превод Жана Тотева)

Андерсенови пролетни приказки

Спомняте ли си „Цветята на малката Ида” и „Палечка”? Неслучайно Андерсен остава завинаги в сърцата, щом веднъж си го чел. Магията на неговия гений може само да бъде почувствана, независимо от възрастта. А пролетта, която ни зарежда с нови сили, е толкова красиво описана в малката книжка с негови разкази и притчи! С жар отпиваме от тази свежа глътка, пълна с цветя и славеи, рози и царски палати, наречена „Андерсенови пролетни приказки“.

За още книжни класации и коментари виж тук.

А тук ти предлагаме още едно страхотно четиво, което може да подхванеш в първия уикенд на пролетта.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *