Tips and Tricks: къде да даря прочетените книги?

Няколко идеи за благородно пролетно почистване

0 коментара Сподели:

Когато пролетта не спира да показва месечните си неразположения заедно с безспорните си очарования, идва времето за едно хубаво почистване. Независимо дали имаш натрупани стари, но качествени книги от семейната библиотека, или пък си затрупан от нови, но вече прочетени томчета, времето да „си разчистиш сметките” с много от тях е дошло. А даряването на книги е двойно добро – хем даваш шанс и на друг да ги прочете, хем освобождаваш рафтовете си за нови.

Идва въпросът, какво да правиш с много от книгите, които искаш да дариш, но не знаеш къде. Периодично през годината се правят акции за набиране на книги чрез дарения от различни организации. Но има места, които с радост откликват на благородното книжно даряване, и то целогодишно.

Ето няколко идеи, след които да направиш поне малко място на новите попълнения:

Местната библиотека

Това е първото място, за което се сещаш, стане ли въпрос за книги. Освен това в почти всяко населено място в България има библиотеки. Повечето служители на драго сърце приемат нови дарения, без да се налага да описваш книгите предварително. А ако са издадени и след 1995 година, шансът да ти върнат томчетата е минимален.

В някои от тези храмове на книжовността може дори да ти пратят благодарствено писмо и да сложат името ти с печат като дарител.

Местното училище или болница

Много често подценяваме нуждата от книги в училищата и особено в болниците. Ако имаш детски книжки, запазени класики или пък отдавна използвани учебници, със сигурност е добра идея да ги дариш на близкото училище. Често в държавните училища фондът е много употребяван, а с нови книги учениците ще бъдат по-изкушени да запишат някой роман в картона си. В рехабилитациите на болниците също може да бъдат предоставени забавни и леки четива, които да разсейват пациентите. Често се правят кампании за набиране на книги именно за медицинските заведения.

Читалнята в София

Сдружението за градски читални успя да създаде едно приказно кътче в градинката пред Народния театър, а идеята е да има още такива из страната. Да дариш книгите си тук е много удобно, защото има списък с желани книги на сайта им, след което ти изваждат читателска карта абсолютно безвъзмездно и безсрочно. Имаш един стабилен архив от най-нови книги, от които можеш да заемаш и да четеш вкъщи. Дори и да не са толкова нови подарените книги, от Читалнята периодично правят дарения за нуждаещи се библиотеки в страната. Така че да няма залежали и непрочетени книги.

Пътуващите книги на Стара Загора

Още едно НПО, което се е посветило на културна и просветна дейност в Града на липите. В сдружението е събран книжен фонд, който може да бъде обогатяван и всеки дарител на книги се възползва от библиотеката безплатно. Ситуацията е win-win.


 

„Зелени читални” в парковете

В много паркове по света, а все повече и у нас има малки дървени къщички, в които всеки слага или взима по книга-две. През лятото тези дървени рафтове никнат като гъби в градинките на градовете и са много удобни и достъпни. Много по-вероятно е някой стар том, издаден преди десетилетия, да бъде прочетен именно от такава читалня, защото книгите са по-малко на брой там. Тези рафтове на открито са ползвани от много хора, защото удоволствието да намериш „съкровище” сред кориците е незаменимо, както и да прекараш поне един час в четене на слънце.

Още книжни съвети и коментари виж тук.

А ето кое може да е следващото ти четиво.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *