ТРИ3АВИСИМ 2014

anti-GONE - it's me, BIG GUN и ИДЕНТИЧНОСТ в рамките на една вечер

0 коментара Сподели:

ИДЕНТИЧНОСТ 

„Защо днес хората масово ходят на народни танци?“- от този въпрос се развива танцовият проект „Идентичност”.  И продължава да пита: търси ли се в тях наистина някаква идентичност, завръщане в представата за уют, дом или пък „българското“ като самосъзнание, което вярваме, че ни е дадено априори?  Или в тях просто намираме начин за себеизразяване? А може би ходенето на народни танци е просто един по-вълнуващ фитнес? Смесвайки изразните средства на фолклора и пърформанса, „Идентичност“ се опитва да провери автентичността, връзките и противопоставянето между тези две понятия, между традицията и съвременността в действие. 

anti-GONE – it's me

Червената къща, Антистатик

Галина Борисова и Джина Шербанеску разглеждат трагическия мит за Антигона като модел – жената, която се изправя срещу властта в името на семейството и своите неприкосновени ценности. Преразглеждайки принципите на древногръцкaтa трагедия, те питат:  „Личното или политическото? Безсмислие ли са жертвите? И ако изменим смисъла на трагедията и на времето – какво ще остане?“. Фрагменти живот и смърт се сглобяват от едно човешко тяло, умиротворена мъртва птица и въже. "anti-GONE – it's me" изследва потенциала на трагедията в контекста на съвременното живеене, със средствата на театъра, танца, литературата и музикални интервенции. Представлението се стреми да не наподобява изкуствен псевдоантичен модел. То по-скоро прилича на телевизионно шоу, в което публиката участва активно единствено като ръкопляска.

BIG GUN

Червената къща, Антистатик

 

Танцовата миниатюра „BIG GUN“ разглежда образа на мъж, приел стереотипно разбиране за мъжественост. Зависимостта му от стереотипа се превръща в мутация – тялото му се слива с протеза-оръжие. И докато сред другите се държи показно, воден от идеята са своята „хиперважност“ (BIG) и демонстриращ стоите фантастични възможности (GUN),какво се случва, когато бъде сам? 

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *