Скандалите в литературните среди, които оставиха читателите с отворена уста

Разбор на най-интересното от последните дни

0 коментара Сподели:

Нобеловата награда за литература е на път да загуби престижа си. Сексскандал разтресе шведската академия, която връчва наградата. Поредният панаир в литературните среди. Макар писатели, поети и издатели да са все интелигентни хора, светът на литературата по света и у нас буквално гъмжи от шокови ситуации. Понякога интригата е толкова силна, че на читателите им идва да зарежат книгите, да си вземат пуканки и да „гледат сеира” на интелектуалния елит.

Тези подбрани случки на обида, гняв, борба за права, „трепет и изумление” и нападки са истинско доказателство, че често животът поднася по-добра драма и от най-любимите романи.

Ето кои са скандалите, които наскоро шокираха позаспалата литературна интелигенция на световната и родна сцена.

1. Сексскандал разтърси Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература

Малко след Великден ръководителят на Шведската академия – престижния орган, който определя носителя на Нобеловата награда за литература – се оттегли в разгара на сексскандал.

Съпругът на Катарина Фростенсон, която е член на Академията, бе обвинен в сексуална злоупотреба от 18 жени миналия ноември.

"Това вече засегна жестоко Нобеловата награда и е голям проблем", коментира при оттеглянето си на 12 април ръководилата Шведската академия Сара Даниус. Обвиненият Жан-Клод Арно отрича деянията.

На това му се казва скандал от висока литературна класа!

2. Досието „Юлия Кръстева”

От няколко седмици у нас едно досие с обем над триста страници и кодово име „Сабина” разбуни духовете. Тъмната сянка на Държавна сигурност се разпростира и над най-светлите ни интелектуалци. Българската литераторка Юлия Кръстева най-вероятно е имала взимане-даване с родните служби по време на социализма, макар тя да отрича. Но това тъмно петно със сигурност няма да остави следа върху прочутата в цял свят френско-българска изследователка. Кръстева е и си остава изтъкнат ум с огромни постижения в семиотиката, лингвистиката и литературата, каквито и скандали да се вихрят около нея.

3. Наградата „Иван Пейчев” за Петър Чухов донесе гръм и мълнии

В края на март наградата за поезия „Иван Пейчев” отиде при автора на стихосбирката „АДdicted“ Петър Чухов, след като Съюзът на българските писатели поиска прегласуване и пак избра Чухов. Това разтърси дълбоко различни литературоведи и те не закъсняха да изкажат остро възраженията си в медиите. Две от стихотворенията в наградения сборник били гавра спрямо Вапцаров и Райна княгиня.

„Съюзът на българските писатели е имал достатъчно основания да смята, че пародиращите, профаниращи, бих казал келешки текстове на Чухов „Логично" и „Шие Райна Княгиня" са в противоречие с духа на Иван-Пейчевата поезия – ясна, категорична, артистична, но не и фриволно-провокативна! А пък соросоидните формации у нас нададоха нечуван вой в „защита" на автора и злополучните му стихотворения и дори преминаха в настъпление. Шумотевицата около тая пуста награда вече е дразнеща”, написа в свой коментар поетът Петър Велчев.

Да се чуди човек доколко тези награди се раздават на лична основа и доколко са плод на обстоен анализ. Резултатът в случая е скандален.

4. Словесната битка между Милен Русков и Георги Господинов

(на снимката горе)

Открай време Милен Русков изразява остро мнението си, че неговият основен конкурент по продажби на романи Георги Господинов е плод на масирана реклама и е просто един „маркетингов проект”. Последният обаче стиска зъби и мълчи.

Всичко стана прекален лично адресирано, след като Русков вложи доста сарказъм в квалификациите към колегата си с множество призове. Авторът на „Възвишение” и „Чамкория” изригна във Фейсбук, след като Господинов спечели награда за поезия на Литературен клуб „Перото”: „Господиновчето взело награда от чичковите червенотиквеничковчета. Тоя естетически планктон. И ония двулевковци. Евтинджоси. Взети заедно, образуват 2-те стотинки, които намерих днеска на пътя. 1 стотинка плюс 1 стотинка. Впрочем там им е и мястото –  на пътя. Но как такива нищожества са стигнали толкова далеч?

Креатура на агентурата. Срамно е да си от тия. Това значи, че си смешен, евтин и сантиментален глупак. И промит мозък. Заслужаваш презрение, ако си от тях. Deplorables“.

И малко по-късно добави, без да уточнява адресат:

„Тия велосипедисти, трактористи, багеристи и прочие литературни редосеялки тръгнали по магистралата. Понеже имали гуми и колела. Не може бе, магистралата е само за бързите коли!“.

Драма, драма, драма…

5. Войната на Розмари де Мео с издатели, книжарници и пиратски копия

Една българка с италианска фамилия решава да напише патриотична книга с наричания и в процеса на издаване вижда, че издателства и книгоразпространители ощетяват драстично правата ѝ. „Издателите извиват ръцете на авторите, сключвайки с тях договори за "изключителни права" за и извън България и за всякакъв вид използване на произведението им. По възможност завинаги. За автора в един момент спира да е ясно колко всъщност книги от неговото произведение са допечатани, защото издателят не го уведомява за това”, жалва се авторката в отворено писмо до „читатели, издатели, книгоразпространители и автори”.

Малко след като книгата все пак бе издадена и дори получи истински фурор у нас, Розмари де Мео „извади сабя” и срещу пиратските копия на книгата, разпространявани в торент сайтове и фейсбук групи. Оплака се на ГДБОП и де що институции намери, за да получи възмездие за кражбата на интелектуалния ѝ труд.

Нищо чудно в скоро време пак да чуем да се шуми около нея – все пак няма лоша реклама.

Още книжни селекции и коментари виж тук.

А ето и нещо хубаво за четене.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *