Пепи от Sofia Live Club, или как се сътворява клуб с душа

Представяме ти Петър Коев, втория гост в новата ни рубрика за успели хора Local Heroes

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Петър е легендарно име в софийския клубен живот, а последното му творение – Sofia Live Club, определено е сред звездните локации в столицата. Как се управлява клуб с душа и точно изградена успешна концепция вече девет години, защо първият човек, който е стъпил тук, е бил акустик и как се правят събития, а не просто участия – чуй от човека, който е създал може би най-акустичното и музикално сърце в любимата ни София.

Ако не знаем нищо за теб, как би ни се представил?

Казвам се Петър Коев. Много отдавна ме влече музиката. Меломан съм. Бях шест години барман в Swingin‘ Hall, един от първите клубове, след него дойде „Back Stage“ и много други, които после не оцеляха.

Как се роди идеята за този прекрасен Sofia Live Club?

Това е последното място, което създадох. Преди това направих „Back Stage“, който просъществува доста добре седем години, а след това имах една пауза. Последва Sofia Live Club, който е един различен клуб. Идеята за него е да се създаде едно по-представително място. Усещането е по-близо до концертна зала, отколкото до кръчма. Това е място, където не идваш просто да изпиеш някаква бира с приятели, идваш да слушаш изпълненията на живо на бандите. За разлика от много други места тук е мислено много за звук.

Хората идват и казват: „Ей, тук много хубаво се чува“, все едно това случайно е станало. Не е така, повярвайте ми, много е мислено в тая посока.

Как започнахте да създавате самото място?

Първият човек, който влезе в още неремонтирания клуб, беше акустик. Никой не прави такива неща. Обикновено влизат група дизайнери, правят всичко красиво, но после се оказва, че гранитът и стъклото не са ок материали за акустиката. Ние обаче сме мислили много. Много е вложено в акустиката, саунд системата и въобще всичко тук. Ние не сме търговци, които просто да продадат дадена стока – при нас няма нищо случайно.

Кое беше най-трудното в развиването на бизнес модела, който направи клуба успешен?

Това е трудност през цялото време. Трудно е да се събере екип. Трябва да събереш хора, които са съмишленици. Много са трудностите.

Твоят съвет за изграждане на печеливша концепция в подобни начинания?

Наскоро се срещнах с едни млади момчета и момичета, които чисто ентусиазирано решили да си отворят един малък бар, и доста дълго си говорихме за нещата, защото ентусиазмът е едно, но не може да се разчита само на него. Аз все пак имам много години опит. Първото си заведение отворих през 90-а година в Бояна, едно кафене, където на стената имаше саксофон и се слушаше джаз, през една къща от прословутата кръчма „Лимончето“, и от там ме гледаха като извънземен. В Лозенец на морето държахме бар и това не е първото ми такова занимание. Важното е всичко да не опира до един гол ентусиазъм.

Дай ни три неща, заради които Sofia Live Club е успешен. Как да направим работещо бизнес начинание на родна територия? Възможно ли е?

Възможно е и у нас. Трябват, както казах, съмишленици, точна концепция, която да не се сменя през месец, и всичко да е обмислено и добре подкрепено. Когато създадох Sofia Live Club, основната ми идея беше, когато хората чуят непознато име, да дойдат на концерт, защото това име е поканено от нас. Да се доверят на безупречната селекция на клуба и да знаят, че щом някой е поканен тук, той със сигурност си заслужава да се чуе и види. Когато това се случи, ще легна да умирам спокоен. Хората трябва да са по-смели.

Sofia Live Club ще празнува от 8 до 12 май рождения си ден, защото официално ставате на девет години! Кажи ни какво ни очаква?

Тази година решихме да поканим Доминик Милър на 12 май – китариста на Стинг, той е много любим наш изпълнител и за трети път го каним. Всичко е обявено на нашата страница, ще бъде чудесна седмица с невероятни концерти.

Ето какво ни разказа Юли от Zona Urbana, който бе първия гост в тази рубрика.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *