Дните от седмицата в музика

Макар отпускарският сезон да не е стартирал истински, имаме намерение да те заведем на малка музикална ваканция.

0 коментара Сподели:

За всеки ден от идната седмица сме ти подготвили дестинация. За всяка дестинация сме избрали по едно „местно“ парче. Кратък скок из света и обратно. Защото все пак е понеделник и работната седмица тепърва предстои.

ПОНЕДЕЛНИК / HEY DOUGLAS от ИСТАНБУЛ

Приготви се за часове шофиране в задръстването на истанбулските улици.  В този град, знаеш, ако клаксонът на автомобила ти е в неизправност, най-добре изобщо да не излизаш. И докато пътуваш из един от най-населените градове в света, го чуй, обърнат в музика. Hey Douglas! е смесица от всичко, което ти хрумва: различни стилове и различни епохи в едно. Съвсем като самия град.

 

ВТОРНИК / PARCELS от БАЙРОН БЕЙ до БЕРЛИН

Байрон Бей е популярна дестинация за почивка, плаж, сърф и скубадайвинг в Австралия. В Берлин човек трудно би могъл да прави което и да е от тези неща. Но пък може да обикаля клубове и да слуша музика. Parcels обединяват и двата града в едно:  успешно съчетават 70-арския груув на слънчева Австралия (откъдето са родом) и звуците на новото време на Берлин (където са се преселили). Живеят в малък едностаен апартамент в 2018 година, но спокойно биха могли да обитават всяко друго място от 70-те години на миналия век.

 

СРЯДА / BASILE DI MANSKI от ПАРИЖ

Всички нещастни любови са нещастни по своему, всички щастливи любови си приличат, поне по едно: рано или късно един от двамата партньори все ще реши да покани половинката си на романтично пътешествие в Париж. Там сме с Basile di Manski и неговото футуристично ретро. Ботевото „(Плачете за) Париж, столицата на разврата“ вече отдавна сме преобърнали на „Париж – столицата на любовта“.

 

ЧЕТВЪРТЪК / PACIFIC! от ГЬОТЕБОРГ

Оставаме на силно романтична вълна в напълно нетипичиния за това град – столицата на Западна Швеция, красивото крайбрежно градче с калдъръмени улици Гьотеборг.  Докато са участвали в сафари за омари и са танцували около пръта за Мидсомар (все типични за градчето неща), двамата дългогодишни приятели от Pacific! сазапочнали да композират и музика: електропоп парчета с подчертан  joie de vivre, които едновременно гледат и напред, и назад. Нашият четвъртък е за „любовните песни на новия век“ и за „романтиката за безгрижното поколение“, както гръмко бива описвано шведското дуо.

 

ПЕТЪК / NAKHANEот ЙОХАНЕСБУРГ

За край на работната седмица вдигаме малко адреналина. Отиваме в един от най-опасните градове на света – Йоханесбург, където е роден и отрасъл Nakhane.  Закърмен с госпъл, образован с хип-хоп и вдъхновен от електронната музика на гей клубовете в южноафриканския град, Nakhaneе типичен представител на наскоро изобретения стил Noir Wave: еклектична смесица от предполагаемо сакралната музика – тип госпъл, и очаквано покварената музика – тип гей клуб. За да допълним еклектиката, ще кажем и следното: макар да се слави като най-опасния град на света, полицията в Йоханесбург пристига на място за максимум 60 секунди след сигнал за престъпление.

 

СЪБОТА / FEBUEDER от АСКЪТ

Уикенда започваме с разкош всяко лято в малкото британско градче Аскът се провежда Кралско надбягване с коне. „Обградете се с бързи коне и луксозни дамски шапки“, призовават организаторите на едно от най-известните надбягвания в света.

На Кралското надбягване може да се срещнат и кралски особи. А щом веднъж сме в Аскът, можем да уважим местните музикални герои Febueder. Казват, че са мъдри момчета, че напомнят Alt-J, че са британският отговор на Animal Collective и че името им се произнася като Бермудския триъгълник, но с Ф. Последното го твърдят самите те.

 

НЕДЕЛЯ / AMEN DUNE от НЮ ЙОРК

Неделя звучи лежерно, макар Amen Dune да правят сайкъделик фолк-рок в един от най-забързаните градове в света. Меланхолията е свежа, гласът – призрачен, думите – правилно подредени, а усещането – някак романтично. Преди няколко десетилетия това би могло да се превърне в разбиващ хит, но днес – просто подхожда на неделя.

След седмичната музикална разходка добавяме петте албума, които да не пропуснеш

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *