Вело приключения по света и у нас

Тръгваме по следите на Cyclique - колоездачен клуб и място за срещи на банда шосейни ентусиасти

0 коментара Сподели:

Михаил Новаков

Шосейното колоездене е страст, пот и непрекъсната борба за аеродинамика с въздуха за по-добра средна скорост – тук понятие максимална скорост няма. Cyclique добавя и социално преживяване към това. Клубът събира хора с различни интереси и професии (дизайнер, фотограф, програмист, борд геймър, бижутер, барист, лаборант, театрален актьор, управител на заведение и др. – бел. ред.), които във всеки свободен момент избират да избягат от града. За тях колоезденето е правилна, ефективна и устойчива форма на транспорт и ако и за теб е така – клубът е отворен към нови членове. Техните приключения нямат състезателен характер, а всеки търси собствения си лимит.

Пътешествията натоварват тялото и ума по начин, който им се отплаща с поддържане на добра физическа форма и солидни количества серотонин и допамин след навъртане на 80-100 км – медицински доказано, успешно приложимо дори и при Алцхаймер пациенти. Naturaly high, baby 🙂 ! За подобни дейности екипировката е важна и наред с точния размер рамка, олекотяване чрез правилните компоненти (тема на безкрайни разговори в клуба, калкулации и обсесии на тема грам за евро) бандата добавя и „странните“ за странични наблюдатели прилепнали по тялото ликра екипи – висша форма на спортна мода и удобство по време на 3 – 7-часовите карания. Добавете и задължителните каски, шпайкове, резервни гуми и инструменти, хранителни добавки и вече имате представа що за персона е този клубен ездач. Все пак каранията са извън града в 9 от 10 случая, а понякога и в продължение на дни. Когато наближи следващо каране, е важна информацията за температурата, вятъра, за това, къде ще вали?

Тези фактори определят колко километра и с какво превозно средство ще се комбинира трипът. Изборът е голям – групата има карта с над 20 еднодневни маршрута във всички посоки около София и страната. Всичко започва с обща закуска. След това вариантите са придвижване на собствен ход към изходите на града или към Централна жп гара. Така стигат до любими дестинации като Искърското дефиле или по-далечни точки. Почти всеки второкласен път на 50 км от София предлага слаб автомобилен трафик, планински релеф, стада свободни коне, птици и водоеми, които никога няма да видим в града. Случайните срещи с интересни персонажи са бонус.

Повечето самолетни компании също приемат спортната екипировка като голям куфар, което открива още възможности за съвместното каране в чужбина. Градските разходки в Барселона, Флоренция, Берлин или Виена включват и велосипедно преживяване освен стандартната обиколка на музеи, галерии, барове и шопинг. В Европа има стотици километри евро магистрали само за велосипеди или самотни китни пътчета сред лозя и маслинови дървета. Не липсват планински пейзажи, морски бриз, екзотични палми и гледки, както и по-чист въздух и толерантни шофьори. Близка любима дестинация е Гърция с многообразието си от острови на един ферибот разстояние.

Велокрюто увековечава всички спиращи дъха гледки в Instagram профила cyclique.cc


Ако ти се пътешвества още, разходи се из Амстердам

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *