Как да останеш мотивиран като фрийленсър (Част I)

Мотивацията е ключът за каквато и да е работа, но тя е особено важна за работата на свободна практика.

0 коментара Сподели:

Излишно е да казваме, че най-голямото предимство на фрийлансинга е, че всичко си зависи от теб, което означава, че можеш да работиш, когато и където си искаш. Това обаче може да доведе до често отлагане и в крайна сметка демотивация. След като си усъвършенствал експертизата си, увери се, че ще  останеш мотивиран, като следваш тези няколко съвета:

Постави си цели

Подобно на всяка друга работа, поставянето на цели (препоръчително високи) е първата стъпка към всяка успешна, високомотивирана работа на свободна практика. Следвай списъка по-долу, за да получиш ясна представа как да постигнеш това:

– Направи списък с целите, които искаш да постигнеш до края на седмицата, и ги раздели на ежедневни задачи.

– Не разпределяй прекалено много задачи в един ден и се опитай да не оставяш неща за довършване на следващия ден.

– Направи списък, където да зачеркваш свършените задачи – усещането е много яко и дава чувство на удовлетворение.

Направи си график

Това, че не работиш в офис, не означава, че не трябва да си изградиш рутина. Направи си график. Ставай рано, както би направил при нормална работа в офис.

Ако не си ранно пиле и знаеш, че работиш по-ефективно през нощта, разпредели си времето така, че да пасва на нощната ти програма.

Открий кога си най-креативен и оптимизирай това време!

Определи си конкретно място за работа

Определено е супер, че не е нужно да висиш в офис в продължение на 8 часа, но определянето на място в твоя дом, което е само за работа, е наистина важно. Това предотвратява излишната бъркотия и не е нужно да се местиш непрекъснато поради някаква причина. Увери се, че си взел в предвид следните неща, когато определяш място за работа.

– Опитай се да избереш място, далеч от леглото си, в противен случай ще лягаш да спиш при всеки удобен момент, когато се почувстваш уморен.

– Хубаво е да си близо до прозорец с добър въздушен поток. Едно осветено място и свежа чиста стая могат да помогнат много за генерирането на идеи и поддържането на добро настроение.

Сложи си тефтер на работното място и се увери, че е леснодостъпен, така че винаги когато ти изскочи идея, да можеш веднага да я запишеш.

– Растенията помагат на настроението и творчеството, както и някои конкретни храни.

Не отлагай!

Това е доста често срещан навик сред хората – да вършат цялата работа в последния момент преди крайния срок. Завършването на една задача в последната минута не само убива креативността, но и дава усещането за тежест, което в крайна сметка те кара да я намразиш.

– Започни да работиш върху проекта веднага щом бъде зададен, за да намалиш тежестта впоследствие.

– Следвай страстта си не само за работа, но и за забавление. Отдели си време от деня или седмицата и отиди на места, които те вдъхновяват да следваш твоята страст и я разпалват.

Това ще ти помогне да се влюбиш в работата си отново и да генерираш повече творчески идеи. За финал ти казваме да очакваш и втората част на статията следващата седмица.

А ако искаш да видиш 5 приложения, които ще те направят фрийленс-суперзвезда – цъкай смело тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *