Лятното ни откритие: Otis Stacks

Грууви лято се очертава

0 коментара Сподели:

В книгата, описваща приключенията на добрия войник Швейк литературният герой е изправен пред комисия от лекари психиатри. Първото, което бива помолен от компетентните лица, е да направи пет крачки напред. Швейк прави десет. На удивения въпрос защо, добрият войник отговоря следното: аз да не съм за някакви си пет крачки! Вдъхновени от тази история,и ние ще скочим малко напред във времето и ще ти представим една истински лятна и силно слънчева музика. Защото и ние не сме за някакви си двайсетина дни!

Малка лятна музика

Otis Stacks действително е музиката на лятото. Представи си я като летен океан: носталгична, хедонистична, дълбока, чиста, експериментална и въздействена. Безспорно една от най-груви бандите, която прилепва като ръкавица на лятото.

Нежно електро, много соул, малко хип-хоп и за щастие – умни текстове.

Вярваме, че не ти трябва нищо повече освен питие.

Възродителен процес

Или не точно. Невероятното дуо, събрало в партньорство датски продуцент и калифорнийски певец и текстописец, още с името си дава заявка за отдаване на (заслужена) почит към Отис Рединг и емблематичния му лейбъл Stax Records. Но ще е прибързано да заключиш, че това е просто поредният възродителен акт на добрия стар соул. Онова, което двойката всъщност опитва да прави, е да събира соул и хип-хоп в едно. Поразкрасени със стари звуци на стари инструменти и трансформирани по някакъв нов за всички ни начин. „Универсални звуци, които са ни повлияли и са ни направили това, което сме днес“, самоанализират се Otis Stacks. Или с три думи: feel good положение!

Нещо ново, нещо старо, нещо френско

Otis Stacks не са от вчера, в праволинейния смисъл на тази метафора. Работят от 2016 г., когато пътищата им се пресекли на музикално събитие във френския град Нант. Оттогава събират материал за излезлия тази година Fashion Drunk, който логично има страхотен успех във Франция. И не само защото цялата афера стартира оттам, но и защото французите, известно е, имат специално отношение към джаз, соул музика и хип-хоп. Ние пък имаме специално отношение към лято, море и почивка и търсим музиката, която им подхожда.

Каквито и смеси да се бъркат в музиката на Otis Stacks, тя, вярваме, е точно такава.

Да влезем в джаза съвсем от тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *