Halloween – празник на лакомствата

Трик или лакомства - това е въпросът на 31 октомври

0 коментара Сподели:

Хелоуин е празник, който се чества по света на 31 октомври, а през последните няколко години той е все по-популярен и у нас. Води началото си от келтски вярвания за началото на новата година, бележейки края на лятото и началото на студената и тежка зима. Вярвали са, че в нощта преди новата година границата между света на живите и света на сенките се размива и духовете се завръщат, за да бродят по земята. За празника се палели големи огньове, а хората се обличали в животински кожи. В днешно време това по-скоро се е превърнало в забавление за малки и големи, в което всеки има възможност да се маскира със забавен костюм, с който да се потопи в света на духовете и привиденията или да похапне всякакви лакомства – захаросани ябълки и традиционни храни.

Изключително популярна част от празника е украсата – на дома, двора, храната. Прилепи от черна хартия, изкуствени паяжини, черепи и всякакви други страшни декоративни елементи са част от съвременния облик на Хелоуин. Някои хора превръщат дворовете си в истински сцени от филми на ужасите с фалшиви надгробни камъни и зомбита, но най-малкото, което присъства във всеки дом, е тиквен фенер.
Със сигурност любимата част на децата е „номер или лакомство“ (trick-or-treating). На групички малките „чудовища“ нападат къщите в квартала и всеки съсед е поставен пред ултиматум – или дава лакомство на децата, или ще му бъде скроен номер. Родителите често съпровождат малките деца или най-малкото го наглеждат от разстояние, а всеки „заплашен“ съсед пълни кошничките на децата с предварително подготвени бонбони, близалки, бисквити, шоколадчета, кексчета и т.н. Естествено след тази обиколка малките лакомници преяждат със събраните вкусотии – истински празник.


Тъй като Хелоуин се пада скоро след сезона на ябълките, традиционни за празника са захаросаните ябълки – цели ябълки, полети с карамел, които могат да бъдат и оваляни в ядки и забодени на клечка.
Друг характерен десерт е бармбрак, вид сладък хляб със стафиди и сушени плодове. Той все още се приготвя в Ирландия и традицията е в тестото да се слагат късметчета, като пръстен, монета и други, а всяко носи значение и може да предскаже бъдещето на изтеглилия го.

Докато традиционните храни за Хелоуин все още имат място на трапезата, все по-често храната за празника се приготвя, така че да бъде в тон със страхотиите, които се честват. От салатите, през ястията и десертите, до напитките – вкусът е важен, но по-важ­но е как изглеждат. Торти във формата на черепи, бисквитки със скелетчета, украси с паяци, отрязани ръце, всичко е подходящо, стига да е страшно.

Ако си решил да прекараш нощта на злите духове навън, виж нашите топ места за целта.

Тагове: храна Halloween
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *