Уикенд дестинация: Мишкова нива

Tрип до мистичната Странджа, където се крият повече загадки и от Бермудския триъгълник

0 коментара Сподели:

Както знаем, Гърция я минахме като морски маршрут, а за родното Черноморие – уви, вече е хладничко. Затова пък не се сещаме за нищо по-приятно наесен от един уикенд трип до мистичната Странджа. Вече сме ти разказвали, че тук се крият повече загадки и от Бермудския триъгълник, а гледките, пътищата и енергията са нещото, което наистина спира дъха. И ако прескочим популярните местенца и маршрути, ще се озовем до едно място, което трудно ще откриеш на картата – Мишкова нива.

СТИГАНЕТО

В това се крие и огромният чар на мястото. Мишкова нива е може би най-древното тракийско светилище в Странджа и до него се стига трудно, ама много. Именно затова то не е пренаселено от туристи или случайни зяпачи. Намира се в района на Малко Търново, до границата с Турция, зад граничните ограждения. Демек в „ничията земя“. Светилището Мишкова нива е част от голям комплекс, който се намира на 3–3.5 км югозападно от Малко Търново, на левия бряг на Делийска река, в непосредствена близост до държавната граница. Състои се от крепост на върха Голямото градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепена крайградска вила от римската епоха, както и от т.нар. Голяма могила. Комплексът е известен още от началото на ХХ век и първоначално е съобщаван като светилище на Аполон заради надписите, пренесени от обекта в града. За посещение на Мишкова нива трябва предварително да се свържете с Музея в Малко Търново, информационния център в Малко Търново или Гранична полиция за разрешение за преминаване през граничното съоръжение. До там се стига, като се тръгне на юг по главния път за ГКПП към Турция до отбивката за вилната зона в местността Манастирчето със заслон, аязмо и параклис „Св. Троица”, на 500 м от където има портал на граничния кльон. Оттам се продължава направо и на първото разклонение вдясно може да се разгледа малък могилен некропол, а Голямата могила е на втория разклон вляво (4,1 км от центъра на гр. Малко Търново). Ако искате да си спестите всичко това, местните ще ви упътят, но за проблемите ви с граничарите не отговаряме.

ЛЕГЕНДАТА

Тези свещени места – на реални или митични прародители, почитани като херои, са познати отлично в цяла Югоизточна Европа, но този в Мишкова нива е най-големият и добре запазен. Тези светилища обикновено са били организирани около стари гробни съоръжения и около тях се оформял некропол. Обикновено тези херои-прародители са почитани наред със или в свещената територия на светилище на бог. И до днес въпреки всичките си преустройства комплексът остава свидетелство на тракийската орфическа вяра в енергийното безсмъртие. Истината обаче е, че чуят ли непознат да пита за Мишкова нива, хората в Малко Търново млъкват и многозначително сключват вежди. В очите им се чете зле прикрит страх и явно нежелание да се забъркват с поредния пришълец, дошъл да търси „онова нещо“. Под „онова нещо“ тук се разбира подножието на връх Градище и всичко свързано с легендата за египетската богиня с глава на котка и тяло на жена – Бастет. Свързано с легендата, светилището в местността е включено в програмата „Седемте най-застрашени" за 2014 г. на Europa Nostra за един от най-застрашените паметници в Европа. Легендата всички сме я чували, но припомняме, че вблизост до Мишкова нива, в седлото между върховете Голямо и Малко Градище се намира странен обект, останал дълги години под забрана. През 1981 година археологическа експедиция на Комитета за култура, водена от Кръстю Мутафчиев, сътрудник на Людмила Живкова, в която участва и племенницата на Ванга – Красимира Стоянова, започва разкопки, за които се твърди, че са на гроба на известната египетска богиня Бастет. Около проучванията са сътворени множество съвременни легенди, които, честно казано, си звучат доста реалистично и мистериозно, но след кончината на Живкова всичко е засекретено и прекратено. И въпреки че в тунела не може, а и не ви препоръчваме да влизате, до Мишкова нива може да се разходите необезпокоявано (поне така мислим). Местните обаче разказват, че усещат силна негативна енергия, достигайки до мястото, съпроводена със съвсем реално главоболие, общо неразположение и т.н.

БОНУСЪТ

Въпреки „опасностите“ есенният бонус на цялото преживяване е, че ще се почувствате минимум като Лара Крофт в Tomb Raider, а освен това ще се насладите на уникалната природа и силната енергия на Странджа. Който я е виждал в есенни цветове, ще ни разбере напълно, а духът ви на приключенци и откриватели подхранваме с може би най-запазения и мистичен обект от светилището – плочата с изобразени на нея две разтворени длани, стрела и щит. Тя е стояла на входа на мястото и се е смятало, че носи специална сила. Знакът и до днес не може да бъде разчетен напълно, но историците смятат, че това е призив да сведем глава, да оставим оръжията си и да дойдем с мир, защото прекрачваме свято място, пълно с тайни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *