Халкидики ръкав по ръкав: Касандра, Ситония и Атон

Разходка из полуострова

0 коментара Сподели:
Халкидики ръкав по ръкав: Касандра, Ситония и Атон

Халкидики – най-добрата и близка опция за лятна ваканция.

Това си казах точно преди 8 години, когато за пръв път открих узото, калмарите, сините флагове и тюркоазените плажове на трите ръкава. Касандра – най-туристическият от трите ръкава, предлага изобилие от прекрасни хотели, ресторанти и бийч барове. Ситония съчетава в едно планина и море, въздействащи гледки и красиви плажове. Атон е до Уронополи. След това е само за мъже. Скоро един грък ми каза: „На Касандра отиваш да търсиш жена, после я водиш на Ситония, след това бягаш от нея на Атон“.

Касандра

Tъй като няма да ми стигне мястото и в голям формат, ще дам кратък наръчник за районите и за куул местата по мой вкус. Афитос е градчето, което препоръчвам на повечето ми познати. Визуално носи атмосферата на нашия стар Созопол. В централната част е труднодостъпно в сезона, затова паркирай някъде в близост и се пусни по тесните улички за разходка. Вечер е много колоритно. Най-вкусният октопод съм ял в ресторант Strouboulis. Намира се близо до църквата и ще го познаеш лесно по портокаловото дръвче в градината. Ако искаш панорамна гледка – Thea Thalassa.

Кеф ти море, кеф ти морски дарове.

На плаж тук се ходи на Lime Beach Bar. В Sani Resort съм почивал два пъти и имам супер готини спомени. Традиционно минавам за разходка около яхтеното пристанище или вечеря на залез в таверна Ouzerie кацнала на хълма. Истинската прясна риба и местна кухня обаче е в близкото село Siviri. Diamantis е емблема за ръкава, не пропускай. В Skala Fourka имаш чудесен избор. Belo Horizonte е моята резиденция, когато отсядам на Касандра. Къщички над плажа, гледащи морето и Sea Side Bar Zattero. Яденето е в Takis, страхотна маринова скумрия, разядка за узото. Ако случайно искаш нощен живот – Kalithea е мястото.

Първо мини през Spitaki за коктейл и готина музика и ако те завъртят приятно, може да се пробваш в Pearl и Ahoy за танци. Аз лично не съм фен на така популярните сред родните туристи Polichrono, Chanioti и Pefkohori. Кефят ме само частните вили на плажа, между градчетата, които се дават и под наем. Там се намират обаче два чудесни бара – Agistri и Cyano. В края на ръкава при Loutra има едно място, на което мога да посрещам залеза всеки летен ден. Мястото се казва Villa Stasa Sea Bar. След 20 ч. там трябва да продават билети за залеза. В ресторанта над него има и мега вкусна храна.

Ситония

Любимият ми ръкав. Супер кеф ми е да карам по панорамния път, обикалящ целия ръкав. Въпреки че и тук идват доста туристи, някак си се е запазило по-обикновено в добрия смисъл на думата. Няма скъпи барове, шум и суета. В голяма част от заведенията си работят собствениците и техните семейства, което автоматично подобрява качеството.

Nikiti е интересен. Има стара и нова част, разделени от главния път.

Neas Marmaras пък е мястото с най-стръмни улици, които съм виждал. Ta Kymata е един от най-известните ресторанти тук. Поздрави на Елза и ще ви почерпи нещо. В близост до Торони на плаж Tristinika се намира най-колоритният бар на Халкидики. Ethink е хипи място с готини хора, коктейли и музика. Съвсем близо се намира хотел Despotiko, обикновено е фул, но се пробвай. Следва Porto Koufo. Чудесен затворен залив с поредица от вкусни ресторанти. Най-левият – O Psaras, е обичайният ми избор. 5 steps in the sand, култово място с готина гледка и вкусна храна. Ако не познаваш собственика Майки, може да се запознаеш с него в интервюто му в същия брой. Тръгвайки в посока Vourvourou, няма как да пропусна най-любимия ми плаж тук – Portokali Beach.

Тук гората и морето буквално са в прегръдка.

Боровата горичка е дом за любителите къмпингари през целия сезон, а това, което се вижда от нея, е само за инстраграм.

Много е хубаво, но не ходете, искам си го само за мен! На бийч бар отиди на Manassu или Bahia. Едно от най-яките неща, които може да правиш в Ситония, е да си вземеш лодка и да излезеш от залива на Vourvourou в посока Диапорос, Амулиани или Атон. Само с нея може да стигнеш до White Beach или Bluе Lagооn, където цветовете на водата са точно такива като на снимките. Поради тази причина в района има изобилие от предлагане на лодки.

Атон

Tретият ръкав на Халкидики е известен най-вече със своите манастири. Това, което обикновеният турист може да види, е до Уронополи. Колоритното градче има приятни плажове и един от най-добрите ресторанти на Халкидики – Kritikos. Другото населено място е Nea Roda. Това, което силно мога да препоръчам в района, е Ammouliani.

Варианта с ферито е добър, но това, което силно препоръчвам, е да се отиде с лодка или още по-добре с каяк.

На бавен ход, за да имаш свободата да си избереш безлюден плаж и да се насладиш на заобикалящата те природа с всички сетива. Този трип аз го направих с Wild & Fun Adventure. С тях може да си букнеш трип от България с пълна екипировка. Освен до Ammouliani през този сезон може да обиколиш с тях Diaporos на Халкидики или прекрасната Lefkada. Лятото е време за приключения. Go Go Greece!

Ето и кои книжки можеш да вземеш със себе си.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *