Ново място в София: Благичка, където няма боклук

0 коментара Сподели:

Нулеви отпадъци? Далеч не значи да си си изградил навика да изхвърляш редовно боклука. Или пък в случая – да си заведение, което поднася банана с обелките. Философията “нулеви отпадъци” е все по-модерен, но за сметка на това смислен начин на живот, който, ако трябва да обобщим, е “опит за генериране на минимален брой отпадъци”.

Лайфстайл, в който рециклирането и еко-разградимите алтернативи не са решение, а да правиш такива съзнателни избори за гардероба, банята, кухнята и дома си, че да не стигаш изобщо дотам.

Да се научиш да виждаш потенциала и втория живот на наглед изгубила диханието си стока; да избираш местната пред вносната продукция и да заместваш ежедневно пластмасовите изделия за еднократна употреба с техните алтернативи за многократна. Да започнеш от бутилката с филтрирана чешмяна вода или от кафето в собствена чаша, а защо не и с обедна почивка в компанията на стъклена кутия за храна.

Има защо да се развълнуваме, когато разбрахме, че

първият ресторант с нулеви отпадъци в България официално отвори врати в края на май!

Blagichka – Zero Waste е идея, която живее вече три години и успешно съчетава бъркането на вкусотии със социалната кауза. В кухнята работят младежи в неравностойно положение, които ежедневно се учат на социални, кулинарни, а и зелени умения. Така освен че оставаш сит и доволен, щадиш природата, но и заставаш зад смислена кауза. А физическата им локация отвори врати за посетители – с уютен, красив и устойчив интериор и усет към детайла.

В менюто няма да срещнеш полуфабрикати – внимание се отделя както на опаковката, така и на качеството на храната.

А и всичко е приготвено на място, как иначе. Ако се отбиеш на ул. "Крум Кюлявков" 25, ще опиташ от обедните предложения – от салати, през домашни кроасани и кексчета, месни и рибни изкушения, до сурови торти, цедено кисело мляко и други десерти. Ако пък поръчаш онлайн – доставката пристига в кутии за многократна употреба, с които ще ти услужат срещу депозит. Разбира се, винаги можеш да донесеш своя на място.

Виж повече: Няколко начина да намалим значително употребата на пластмаса още днес

Продуктите в ресторанта се купуват насипно, в собствени торби, буркани и кутии –

от ядките, до месото, млечните и хляба. С любезна молба в кварталния магазин и доказват, че всеки може. И че всяко ястие е възможно да се приготви без излишни хранителни опаковки, стига да сме достатъчно осъзнати и отворени. Ако се огледаш наоколо, ще забележиш все повече хора да носят своите платнени торби на щанда за плод и зеленчук или да чуваш “едно ягодово смути без сламка, моля”. 

Виж повече: #TRASHTAG: Смисленото предизвикателство

За да допълнят картинката, от

Blagichka – Zero Waste са изградили компостер в непосредствена близост до ресторанта.

Добавили са инструкции за употреба и поддръжка и вече няколко месеца по-късно целият квартал ентусиазирано се включва, изхвърляйки хранителните си отпадъци в станцията, която ще ги превърне в естествена тор. В заведението са добавили и рециклиращ пункт, за да може всяка опаковка, която не успеят да оползотворят, да намери своето място. А всъщност философията за нулевите отпадъци включва и този принцип – освен рециклирай и намали потреблението си – и преизползвай. Бурканът от лютеница лесно може да стане новият ти съд за супа в офиса, а счупената чаша – готина саксия. От “Кухнята на Благичка” с радост ще ти разкажат повече, ще дадат и съвети и препоръки как да водим по-осъзнат начин на живот, с любов към околната среда – само попитай. Разбира се, след като те нагостят с апетитни хапвания и ароматно кафе, без безотговорен отпечатък върху природата.

Zero waste, или иначе казано сливи за смет

Изкуството на промяната

Гледа ли новото ни видео?! Виж кои са топ местата за брънч в София

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *