DОМА pres. Zaltan & Emil Doesn’t Drive

Две световни имена от алтернативната диско сцена

0 коментара Сподели:

В София за първи път гостува изтънченият френски диджей Zaltan – едно от световните имена, които няма да ви оставят на мира цяла нощ. Обявен е в топ 50 в световна класация за 2017 г., у нас ще го слушаме по покана на DОМА в колаборация с българският му колега Emil Doesn’t Drive. Двамата се познават още от Берлин, където не един и два пъти са наелектризирали публиката с музиката си. Това са от онези вечери, в които музиката ни кара да танцуваме цяла нощ и после помним дъгло след това.

Кой е Zaltan? Не търсете най-новото от него, защото шансът да попаднете на нещо скорошно е много малък. Той влага цялата си енергия в миксове, както и в лейбъла си Antinote. Скитайки се през винилните магазини и бит пазари в търсене на редки френски записи и такива, които тепърва предстои да бъдат преоткрити Quentin Vandewalle или иначе известен като Zaltan събира хиляди световни танцови парчета от различни епохи. В продължение на години заедно с Raphael Top Secret застава зад култовото парижко дуо Zaltan & Top Secret и определено знае как да задържи партито. Вече повече от десетилетие се занимава с музика, което се усеща в неговите миксове, те са изненадващи и гъвкави, какъвто е и неговият лейбъл.

Ако се появиш на парти, където Zaltan пуска, със сигурност ще усетиш смесицата между карибските ритми и френски прото-хаус парчета, примесени с тъмно електро и кой знае какво още, което ще те накара да танцуваш цяла нощ.

Подобен тип музикален селектор е и Емил Ангелов (Emil Doesn’t Drive). Роден в София, но се мести в Берлин през 2004 година с идеята да бъде част от най-активната арт-ъндърграунд сцена в Европа по това време. Контактите, които той създава с по-опитни в бранша  и нюхът му към трендовете, е причината той да  е първият диско диджей от своето поколение, който се заявява зад пултовете с тази музика във време в което се слуша масово техно. Неговите сетове са палитра от  disco, electro, wave, ebm, post punk, afro, и други  забравени стилове събиращи прах в магазините за стари плочи, но притежаващи заряда на това, което той иска да даде на хората. Скоро Емил пуска музика от нелегални партита в  мазета до Berghain’s Lab.Oratory. Бързо нарастващата нова вълна на диското, от която Емил е неделима част завладява повечето партита и клубове в Берлин, както паралелно и останалата част на Европа.

През 2014, в момент в който изглежда, че Емил си е свършил задачата и диско може да се пуска навсякъде без хората да се изпарят от dancefloor-a, той се връща в България да обедини сили с колеги, с които паралелно работи ( Disco Comrades) и да бъде по-близо до така непозната за него балканска сцена. Появява се клуб Jules Verne, който 3 години е събирателен пункт за всички, които търсят тази култура. В момента Емил завършва своето образование като Архитект и пуска любимите си плочи само за удоволствие.

Напоследък в София по-малко се случват подобни събития със актуални световни имена от алтернативната диско сцена и присъствието на такъв музикален селектор няма как да не ни радва, защото сме сигурни, че това събитие ще го помним дълго. До следващото такова!

NORDIC SOUNDSCAPES идва с гости от Севера

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *