Какво открихме в чиниите на софийските ресторанти: сезон есен/зима

Най-креативните шефове из софийските ресторанти

0 коментара Сподели:

Естественият ни часовник ни подсеща, че е настъпило ново астрономическо кулинарно време. Време, в което пренастройваме слюнчените си жлези и променяме режима си на хранене. Обръщаме се за помощ към маестрите в кухните на ресторантите и новите им сезонни менюта. Мастър шефовете ни посрещат с авторски рецепти и сезонни продукти.

Маршрутът ни този месец отразява работата на най-креативните от тях.

Pizza Palace, Иван Генов

Ако в сърцето на София има дворец на добрия вкус, това е Pizza Palace. Меката на италианската гастро култура, пиците и пастата. Вече 20 години тук сезонът на добрата храна не си тръгва! А ние избираме между различни изкушения като фиокети горгонзола, равиолачи Имилиани и пица Palace, която гали небцето ни с биволска моцарела, манатарки и прошуто крудо. За компания на кулинарната идилия избираме хубаво вино. 

ул. „Витоша“ 34,
0882 399 967 

Leo's Pizza il Rustico, Лео Бианки

В полите на Витоша есента замесва апетитно тесто от свеж планински въздух и превъзходна кухня. Богат избор от пици с уникален размер и автентични ястия, приготвени по оригинални италиански рецепти, ни посрещат в ресторанта на Лео Бианки. И понеже сърцето му е наполовина българско – и този сезон той остава верен на традиционните ястия, емблематични за страната ни, като ги включва в есенното си меню.

ул. „Нарцис“ 58,
0878 642 827 

Щастливеца, Сидония Радева

Само в този ресторант разпознаваме вкусовете от миналото и семейните рецепти са пресъздадени в щастливите дни на безвремието. В есенното приключение на „Щастливеца“ се впускаме след изкушаващата им покана с мезе от агнешки главички в паприковано масло и свежи билки. Прибавят към тях подлучени червени картофи с розмарин и самардала и ни оставят абсолютно безмълвни от удоволствие. 

бул. „Витоша” 27, 02 4411 155;
Сан Стефано Плаза (с/у БНТ),
02 441 3344

Bismarck, Ивелина Старирадева

За есента Bismarck запазва класическите си предложения и на зелените бъчви ни поднася с немска точност Леберкез класик, Шунка с мед, Свински котлет Каслер с гарнитура от червено кисело зеле. Докато отпиваме от подходящото вино, избрано от селекция качествени немски вина и отворено специално за нас, разбираме, че Kassler е свинско месо, което престоява няколко дни в 20% солен разтвор, след което се опушва, а Leber Käse буквално означава „сирене от черен дроб“, въпреки че не съдържа нито черен дроб, нито сирене.

Опитахме се да измъкнем и пълната рецепта за Тюрингския братвурст, която е на 600 години. Различихме като вкус свинското, ригана, кимиона и чесъна, но не бяхме посветени докрай в тайната, пазена строго сред 3000-те месарници в Тюринге. И въпреки че за Ото фон Бисмарк големите въпроси се решават чрез желязо и кръв, според нас напълно достатъчни са няколко вкусни печени наденички с чаша пивка бирка, за да почустваме безгрижието на времето.  

ул. „Солунска“ 3,
0886 019 959

Sasa

Sasa Fashion Food отвори отново и ни омайва с качество и локация на високо ниво. Пред гладните ни очи на място ни приготвят Домашно гуакамоле с авокадо, домати, червен лук, кориандър и прясно халапеньо, поднесено с тортила чипс. Насищането на сетивата ни продължава с новото им виртуозно предложение Октопод на плоча с мек маслено-лимонен дресинг и портокалово намигване. Приемаме закачката и сме готови за още… суши, салати, тортили, коктейли и десерти.

ул. „Черни връх“ 100,
0700 20 888 

Constantinoff Restobar, Сидония Радева

Есенната гора никога не е била описвана по-топло и по-вкусно, както от твореца на Constantinoff RestoBar – шеф Сидония Радева. Представи си сочно заешко роле с левурда, картофено Гато с „гайда“ сирене, свежи билки и треви с гъби булка, обвити в ароматна мъгла. В тази прохладна разходка на сетивата из благодатната земя преоткриваме вкуса на любими ястия в уютна и лежерна тишина.

бул. „Витоша“ 31-33,
0885 266 566

Satsanga, Димитър Карагьозов

„Вегетариански фюжън, центриран в индийската кухня“ – така шеф Карагьозов описва рецептите си. На небцето ни тук винаги му е интересно, защото Satsanga работи на бюфет и мени менюто си всеки ден според пресните сезонни продукти на пазара. Ние си сипахме бомба комбо: северноиндийско каду, лимонов ориз с червен боб раджма, кюфте от елда с цвекло и печурки, кьопоолу и картофки с лапад по южноиндийски. 

ул. „Георги Бенковски“ 8,
0885 070 443

Largo Di Serdika, Мариян Колев

На прага на новия сезон шеф Мариян Колев запретва ръкави над тиквата, кореноплодните, червените меса и дивеча, за да сглоби меню с дъха на октомври. Сега всяка седмица LARGO di Serdika изненадва с 3 нови ястия със свежи местни съставки, но поглежда и на юг с прясна риба и морски вкуснотии. Пишем шестица на лаврака на плоча върху гриловани лилави картофи, със сос от кресон, карпачо от репички и чипс от магданоз.

бул. „Мария Луиза” 2,
0888 332 222 

Briciole, Мирко Явароне

На всеки месец-два тук менюто се разтваря за вкусовете на съответния сезон. Новият дом на италианската храна ни привлича с огромните си пици на дъска (в момента най-актуални са тези с повече месо), но и с прясната си паста. Шеф Явароне от Торино знае как да затвори вкуса на предстоящата зима в едно апетитно ястие – домашните спагети „Аматричана“ с доматен сос, панчета и пекорино романо. Molto gustoso ни е!

ул. „Ангел Кънчев“ 11,
0878 656 403 

Mezza Grill, Исмаил Уруч

Докато едни са back to school, Mezza Grill е back to nature. На входа на есента ресторантът за близкоизточни изкушения се обръща към природата за вдъхновение и сервира автентични ястия от натурални продукти. Тук мляното месо е цар, който обича да поляга върху скара на дървени въглища. Уверяваме се в това, докато омитаме шедьовъра в чинията си: шиш тавук и адана кебап с булгур, прясно изпечен хляб и зеленчуци на грил.

ул. „Ангел Кънчев“ 19,
0877 027 166 

Разхождаме те из историята на Зона Б5.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *