Петър Тановски – балканската чайка на фотографията

За любовта към тромавите и смешни, но някак чаровни птици и други фотографски истории

0 коментара Сподели:

Лентата на Go Guide пресича ъгли с таланта на Петър Тановски. Go Guide както обикновено е в роля на задаващия въпроси, а Петър попада във фокуса на полезрението ни заради фотографските си умения. Срещаме се благодарение на Packshot – конкурса за продуктова фотография, организиран от Answear и Swarovski. В оспорвана конкуренция с над 50 участници Петър Тановски впечатли професионалното жури с оригиналните си кадри, като създаде неподражаем стайлинг с обеци, колие и гривна на популярния бранд за бижута. Истинска ювелирна изработка, която му донесе 1000 лева в продукти по избор от Answear.bg и камера Polaroid One Step 2 от Photosynthesis.

Преди да ни разкаже повече за конкурса обаче, с Петър говорим за интереса му към фотографията, най-добрите моменти за снимки и какво се крие зад Инстаграм псевдонима му balkanskachayka. Последвай го там, за да се убедиш, че знанията и практическите умения тук са в изобилие, а вълнуващите проекти, в които участва, не са за подценяване.

Е, и за да надникнеш в света на фотографа отвъд професионалното, където има много планини, обиколени с колело.

Кой е Петър Тановски? Може ли човек да разбере какъв е характерът на фотографа само ако наблюдава снимките му?

Mоже да долови фрагменти от характера на фотографа, както и моментното му настроение. Характерът на човек е толкова комплексен и понякога изменчив, че е трудно да бъде разбран цялостно само през творчеството му.

Кога започна да изпитваш интерес именно към фотографията?

Когато разбрах, че с помощта на една проста фотокамера мога физически да  запазя случки, пейзажи, хора и моменти, и то пречупени през моята призма на възприятие. Хареса ми, че мога да покажа какво виждам или по-точно – как го виждам.

Кой е най-добрият момент за снимки?

Всеки момент, в който имаш в себе си камера или телефон, е добър за снимки.

Ежедневието постоянно ни сблъсква с хиляди образи, без значение къде се намираме. Винаги има нещо или някой,  който си заслужава да бъде заснет. Много се радвам, че технологиите се развиват и позволяват на все повече хора да показват своите най-добри моменти чрез снимки.

Какво се крие зад псевдонима balkanskachayka, с който се подвизаваш в Инстаграм?

Ха-ха-ха. Социалните мрежи не са най-силната ми страна. Но ги използвам, разбира се. И тъй като в тях имам свободата да се назова, както желая, реших името ми да е смесица от региона, в който съм роден и любовта ми към тромавите и смешни, но някак чаровни птици.

Какво вдъхновява работата ти?

Самата тя е вдъхновение. Всички процеси са ми интересни и ми доставят удоволствие. По същия начин се чувствам, когато карам колело. Никога не би ми омръзнало.

Защо реши да се включиш в Packshot предизвикателството на Answear?

Разбрах случайно за конкурса. Моя позната ми разказа за него. След като видях, че задачата ще бъде много интересна, а журито е от професионалисти, реших да приема предизвикателството.

Разкажи ни повече за конкурса – каква беше задачата и какъв беше твоят прочит спрямо нея?

Задачата беше комплексна.

Трябваше да заснемем сет бижута Swarovski – гривна, колие и обеци.

Тъй като самите те бяха нежни и елегантни, се опитах да ги съчетая с ефирността на женското тяло, като обаче фокусът остане върху тях.

Беше ли предизвикателно да създадеш кадрите за конкурса?


Да, определено. Когато работиш с бижута, винаги се изисква повече прецизност. След като реших каква да бъде композицията и цветовата палитра на кадрите, успях да осъществя идеята с помощта на Арина Митева (грим) и Камелия Атанасова (модел).

Какво ѝ е специфичното на продуктовата фотография?

Може би голямото разнообразие на предмети и образи, с които се работи. Всеки обект има свое излъчване и най-добър ъгъл, под който да бъде представен. Спецификата е в намирането на този ъгъл.

Ако трябваше да избереш само едно нещо, което имаш право да снимаш до края на живота си, какво би било то?

Балканските мъгли, с някоя и друга чайка.

5 сериала, но не за гледане, а за слушане 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *