Рециклирай това: вещи от ежедневието

Как и твоето „вкъщи“ да стане по-еко

0 коментара Сподели:

2020 е и няма смисъл да ти обяснявам колко голям проблем имаме със замърсяването. Цели архипелази от пластмаса се появяват из океаните ни, а учените предупреждават, че ако не променим навиците си на потребление, до 2050 г. в световните води ще плуват повече пластмасови риби, отколкото истински. Световната пандемия от своя страна наложи още повече опаковки и изделия за еднократна употреба – маски, ръкавици, защитни облекла. Индустриите, които се занимават с рециклиране, се надпреварват в ожесточена борба с тези, които създават нова суровина, заради икономическата криза.

Точно затова моментът е от огромна важност за бъдещото развитие на „пластмасовата“ криза.

Всеки от нас може да допринесе към намаляването на собствения си отпадък. Решихме да ти дадем 5 идеи, с които да направиш дома си по-природосъобразен.

Пластмасови кутии

След ходене до супермаркета осъзнаваш, че си купил безалкохолно, кисело мляко, био домати в кутия, олио, топено сирене и гъби в тарелка. Ако извадиш съдържанието им, ще видиш, че отпадъкът е също толкова като обем, колкото хранителните стоки. Ако не и повече. Вместо просто да ги пуснеш в кошчето, можеш да измиеш пластмасовите опаковки, да ги смачкаш и да ги събереш отделно от другия си отпадък. Почистени и изхвърлени в жълтата кофа, те ще бъдат разпределени по вид пластмаса и суровината ще бъде преработена в нови изделия. Това се отнася също за кутиите, в които получаваш храната си в офиса, приборите и чашките от фреш.

Още по-добър вариант, разбира се, е да се сдобиеш с някоя платнена торба за пазар, собствена бутилка за вода и чаша за кафе, а защо не и някоя яка кутия за храна?

Вариантите са безброй, а дизайните им ги правят все по-примамливи.

Кафе

Знаеш ли, че можеш да си правиш кафе без никакъв отпадък? Ако си кафе ентусиаст, може би си запознат със статистиката, че през 2018 година броят на изхвърлените капсули е 56 милиарда, а това число засега само расте. Повечето капсули са направени от няколко вида пластмаса и рядко се почистват и разделят за рециклиране. По-добрия вариант използват от Nespresso.  Производителят залага на алуминиеви капсули, тъй като този материал не само запазва съвършено добре качествата на кафето – вкус, свежест и аромат, но може да бъде рециклиран до безкрай.

Тази година представиха и своята нова капсула, изработена от 80% рециклиран алуминий.

Рециклирането на алуминий е начин той да се превърне в нови капсули или пък да бъде използван за изработката на други алуминиеви продукти… от автомобили до компютри, тъй като неговите свойства не се променят по време на процеса на рециклиране. Любопитен факт: смята се, че 75% от целия произведен алуминий се използва и до днес.

Рециклираният алуминий намира много и разнообразни приложения. Така например Nespresso в сътрудничество с шведската марка Vélosophy създава велосипед, изработен от рециклирани капсули Nespresso. Сътрудничеството има за цел да насърчи потребителите на Nespresso да рециклират, както и да илюстрира потенциала на рециклирания алуминий. Велосипедът е част от усилията на компанията да популяризира своята визия за нов живот за използваните материали и може да бъде видян в бутика на марката на бул. „Ситняково“ 48 в София.

Козметика и продукти за лична хигиена

Банята е едно от помещенията, в които е много трудно да си представиш отсъствието на пластмаса. Свикнали сме всичко – от четката за зъби, през шампоана и маската за коса, чак до самобръсначката, да бъде от този материал. Повечето опаковки могат да бъдат рециклирани. За щастие през последната година почти навсякъде можеш да откриеш бамбукова четка за зъби, твърд шампоан, метална самобръсначка и луфа от естествен материал. Освен доста по-полезно за Земята, това се оказва и по-евтина алтернатива. Също така

естетически се отърваваш от различните по големина и цвят тубички, бурканчета и дръжки.

Препарати 

Пране, миене на съдове, почистване на под, прозорци, дървени или иноксови повърхности. Ето поне шест пластмасови туби, които можеш да измиеш и рециклираш, след като съдържанието им свърши. Можеш и да вдигнеш нивото и като се поинтересуваш къде има магазин за наливни препарати и занесеш своя бутилка, която да напълнят отново.

Хигиената на дома може да бъде свързана с много химикали,

спрейове за различни повърхности и гелове за различно по цвят пране. Колко често ти се е случвало да се закашляш от някой препарат или кожата ти да не е доволна от новия гел за пране? Освен вредни за природата силните химикали могат да имат лошо влияние и върху самия теб. Природата се е погрижила да създаде естествени почистващи комбинации, като лимон и сода, кастилски сапун и сапунени орехчета.

Техника

Със сигурност си ставал свидетел на изхвърлена пералня, телевизор или хладилник до някой блок. Освен батериите, които в никакъв случай не трябва да изхвърляш в общия си боклук, старите електрически уреди също не са за металната кофа. Повечето магазини за техника не само ще ги приемат, но е вероятно и да ти дадат отстъпка при покупка при тях. Поинтересувай се, защото така спестяваш пари и елиминираш възможността опасни метали да попаднат на места, където не трябва.

В заключение

– рециклирането е по-лесно и достъпно с всеки изминал ден,

а колективните ни усилия ще доведат до много по-чиста и красива среда.

Тук ти разказваме за една еко инициатива

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *