Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай

За пътя на хартията – от кошчето до съвременното изкуство

  • 10.10.2020
  • от Преслава Маринова

2020 е. Да сме екологично настроени е не просто модерно. Eкзистенциално e. Аз поне за по-полезен тренд не успявам да се сетя. Всички живеем на една и съща Земя и да имаме отговорност към отпечатъка, който оставяме след себе си, е нещо, което трябва да възпитаме у себе си. За да можем успешно да помогнем на планетата да си поеме въздух от целия боклук, който акумулираме, е хубаво да сме запознати с кръговрата на ресурсите. Днес ще споделя повече за пътя на хартията –

от твоето кошче, до създаването на нещо ново.

Както вероятно се досещаш, първата стъпка е събиране. Има различни регионални и национални системи за събиране на хартия. Най-добрият модел за природата е този на кръговата икономика – рециклирани суровини се превръщат в нещо ново, което след изживян живот може да се преработи отново и да играе нова роля. Затова много компании и печатници работят с вече рециклирана хартия, което е ефективно във финансов и екологичен аспект. Този етап е важен заради различните видове хартия и сортирането им.

Ако имаш много ненужни листове, списания или дори документи, се задава кампания, в която горещо препоръчвам да се включиш.

В периода от 12 до 18 октомври The Mall организира кампания под наслов „Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай.“ Всеки ден от 11:00 до 20:00 часа можеш да занесеш хартиени отпадъци (бяла хартия, вестници, списания и картон) на паркинга пред мола – хартията ще бъде събрана в специален контейнер, ще бъде шредирана и извозена за рециклиране. Хартиения отпадък с по-чувствителна информация можеш да унищожиш самостоятелно в шредер или да оставиш в специалния контейнер с най-високо ниво за защита, който сертифицирана фирма ще извозва и рециклира. Това значи, че дори документите от офиса могат да бъдат част от кампанията.

Какво се случва след извозването на хартията? Следващият етап в преработването е т.нар. pulping, който превръща шредираната хартия в плътна маса. Премахват се замърсители като кламери, телбод, пластмасови парчета и хартиената каша е готова за избелване. Този процес наподобява процеса на създаване на хартия от фибри „първа употреба“, но когато рециклираме, следващата стъпка е важна. Премахването на мастило е ключово, особено когато суровината ще бъде използвана за направата на листа например, които трябва да бъдат чисти. Процесът включва специална машина, която вкарва въздух в хартиената маса, към който полепва мастилото. Водороден пероксид избелва суровината и тя е готова за създаване на нови страници, които могат да бъдат подложени на този процес отново.

Идеята на кампанията на The Mall е да насърчи аудиторията да опазва околната среда и да се отнася отговорно към ресурсите.

От друга стана The Mall улеснява желаещите да се включат, като създава възможността за събиране, извозване и рециклиране и чисто емоционално ги кара да се чувстват част от иновативен творчески проект.

Говоря за следващия етап от кампанията –  част от събраната хартия артистът Николай Петров ще създаде скулптура. Тенденцията за създаване на произведения на изкуството от материали, предназначени за боклука, е невероятно интересна. Посоката, в която се движат все повече индустрии, е една и съща, а в артистичните среди използването на нетипични материали за творене имат любопитни резултати.

Едно от най-известните имена, популяризиращи това движение, е Марсел Дюшан.

Обявен за един от легендарните художници на XX век, чието име е неразривно свързано със съвременното изкуство, още преди век той създава невероятни творби. Друг бележит пример е Субод Гупта, чиито зашеметяващи инсталации могат да ти вдъхнат респект към материали, които в ежедневието ти се струват съвсем не толкова впечатляващи. За още вдъхновение можеш да се запознаеш с Вик Мунис, който с рециклирани материали създава световноизвестни шедьоври. Ако ти звучи интересно, задължително гледай филма Waste Land, който с две думи е документална лента за един от най-известните му проекти.

А твоите използвани списания, документи и листове могат да се превърнат в скулптура на Николай Петров. Повече за скулптурата от рециклирана хартия, събрана в рамките на кампанията на The Mall, предстои да разберем съвсем скоро.

Тук има още за кампанията „Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай.“

Тези песни са писани за известни личности.