Перфектни снимки на храна за Instagram

Стъпка по стъпка

0 коментара Сподели:

Надя от What to nom

Размазани брънчове, тъмни вечери и сладолед, който не изглежда толкова апетитен – независимо на колко различни стени ги заснемаш, борбата за перфектната снимка на храна за Instagram си е сериозна.

Една млада и талантлива дама, която знае как да превърне нещо толкова просто като чипс от сладки картофи в изкушаваща снимка за Instagram, е Надя от What to Nom – вътрешен одитор по професия и food blogger по душа, тя знае отлично, как да отснеме и най-срамежливото кюфте.

Благодарение на нейните съвети как да обработиш снимките си на различни вкусотии, тази статия ще ти помогне да постигнеш желаните снимки с лекота.

1. Най-важното – светлината

Фотография означава рисуване със светлина, така че, ако се научиш как да си играеш с нея, си свършил по-трудната част от задачата. Най-добре снимай на дневна светлина, за да имаш естествени снимки, по възможност близо до прозорец. Имай предвид, че директната слънчева светлина прави снимката силно контрастна, с много тъмни сенки и доста често преекспонирани (бели) места.

Най-добрата светлина е дифузната

– това е светлината при облачно време. Тогава не се получават подобни сенки, а цветовете изпъкват прекрасно. Препоръчително е, да не използваш светкавица, когато снимаш храна, защото тя прави цветовете неестествени, а цялостната визия неапетитна.

Как да си помогнеш, когато светлината не е добра:

Бял лист – можеш да използваш бял лист, който да играе ролята на отражател, като идеята е да омекотиш сенките и да балансираш светлината от всички страни.

Филтри – допълнителната обработка чрез промяна на температурата и белия баланс може да реши проблема, ако снимката е прекалено топла/жълта. Това се случва, когато се снима в тъмна стая, осветена от обикновена крушка.

LED –  ако ти се намира допълнително LED осветление подръка, можеш да елиминираш неудобството да снимаш при неподходяща светлина, където и да си.

2.  Background, или фонът на заден план

Избери семпъл и изчистен фон, за да изпъкне храната, която снимаш.

Фокусът трябва да е върху храната, а не върху приборите или аксесоарите около нея.

Нещо като правило е да се снима светла храна на светъл фон и тъмна храна на тъмен фон, но ти винаги можеш да пробваш различни варианти, докато намериш този, който ти харесва най-много. Дървото винаги стои добре на снимки, така че, ако имаш стара дървена маса или плот вкъщи, можеш спокойно да импровизираш на тях. В краен случай можеш да използваш паркета на пода – аз често разчитам на него и се получават отлични снимки.

Идеи за фон:

Ако нямаш двестагодишна маса от дъб или красив дървен паркет, можеш да използваш различни покривки или фолиа, които изглеждат ефектно на снимки. Много популярен е мраморът в момента, но ако нямаш мраморен кът, винаги можеш да си намериш подобно фолио и да го използваш за домашни фотосесии.

Виж дали разполагаш със стена, на която да снимаш. Бялата стена си е класика, но ако притежаваш интересен тапет, който е подходящ за фон, директно го пробвай.

3. Цветове

Прецени какви цветове искаш да изпъкват и какво настроение носи храната. В зависимост от това снимката може да бъде по-цветна, по-топла, по-детайлна или обратното.

Имай предвид и какъв е поводът и доколко релевантна е цялата обстановка.

Ако искаш цветовете да са засилени и по-ярки, това се прави от настройката Saturation (наситеност). Ако пък искаш снимката да има цветен филтър, например да е по-синя или по-червена, използвай Tint (нюанс). Винаги използвай свежи продукти – те са много по-фотогенични и нямат бръчки и не препичай ястията, за да изглеждат по-добре на снимка.

4.Ъгъл

Като цяло най-добрият ъгъл е от позицията на този, който ще яде ястието. Ако снимаш отгоре, имай предвид, че ястието трябва да е добре „плейтнато“ и композицията на масата трябва да е хармонична. Ако снимаш отстрани, можеш да покажеш височината и пластовете на ястието. Подходящо е за напитки, сандвичи, торти, небостъргачи от палачинки…

Експериментирай с различни ъгли спрямо акцента, който искаш да поставиш.

Избери ъгъла, преди да направиш стайлинга на снимката.

Използвай статив, ако разполагаш с такъв, за да снимаш от алтернативна гледна точка. В краен случай използвай настройките Adjust и Skew, за дарегулираш ъгъла на снимане и да изправиш при необходимост.

5. Композиция

Добави продукти, съставки, елементи и аксесоари, които създават домашен уют и засилват усещането, което искаш да пресъздадеш чрез снимката си. Ако снимаш от ресторант, добави елементи от масата – чаша вино, прибори, цветя…

Винаги оставяй свободно пространство около храната, за да „диша“ снимката.

Избягвай да подреждаш прекалено много под прав ъгъл, защото изглежда неестествено – подреденият хаос е това, към което трябва да се стремиш. Открий най-силния елемент в ястието и винаги започвай от него.

И не забравяй – разказвай истории чрез снимките си! Помисли какво искаш да кажеш, преди да заснемеш храната, и какво усещане искаш да предадеш. Изкушавай със своите снимки така, че да ни потекат лигите…

Виж и едни от най-великите снимки правени някога.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *