Възхищавай се, сърце, възпитавай се

Да срещнем историите, които по-умните от нас са разказали - на Cinelibri

0 коментара Сподели:

Между 18 октомври и 8 ноември 2020 г. ще се реализира шестото издание на кино-литературния фестивал CineLibri под слогана „Възпитание на чувствата“. Както казва Флобер, чийто едноименен роман е вдъхновение за мотото: „Това, което е написано добре, никога не омръзва. Стилът е самият живот, това е кръвта на мисълта“. В най-предизвикателната година за изкуството отново на голям екран ще видим десетки филми, вдъхновени от непреходността на литературата. Нека поговорим със сърцето си и да го отведем на кино.

Възпитай се, сърце, да отидем на кино. Да се успокоим и да вдишваме и издишваме смисъл. Да срещнем историите, които по-умните от нас са разказали. Стъпили са на романите, включили са камерата си,

забавили са каданса и са започнали да превръщат посланията и идеите в движещи се изображения и светлина.

Минамата

„Минамата“ е филм на режисьора Андрю Левитас и е с участието на Джони Деп. Визуален разказ, който

на моменти е неудобен и хваща за гърлото, не разсмива и не крие истините си зад ненужен хумор.

Говори директно за общностите и журналистите, които се поставят на корпоративните злоупотреби. Разказва за военния фотограф Уилям Юджийн Смит, който се завръща в Япония, за да документира пагубния ефект от отравянето с живак сред населението в крайбрежните общности. Човешки, твърде човешки филм, за който светът говори през последните месеци и който заслужава да му се отдаде дължимото. Сърце, ти няма да си същото след финалните надписи.

Лято 85

Love is love, казват. И са прави. А филми като „Назови ме с твоето име“ и „Лято 85“ го доказват. Последният проект на Франсоа Озон ни подава ръка, за да ни накара да избягаме от обърканото настояще и да отидем в Нормандия през 80-те години, когато две много млади момчета се срещат с най-предизвикателното и сложно чувство, което може да изпита един тийнейджър (и един зрял човек, и един възрастен, и един старец). Любовта –

в началото объркана за приятелство, понякога смятана за споразумение, често пъти сякаш виждана като приключение или катастрофа.

Озон знае как фино и по френски да дълбае в сърцето малки любовни ранички, които се след това сладко болят и при всяко туптене напомнят за себе си.

Любовникът

„Любовникът“ е класика в киното, класика и литературата. Когато режисьорът на „Седем години в Тибет“ и „Името на розата“ срещне писателския гений на Маргьорит Дюрас, резултатът няма как да е неуспешен. Жан-Жак Ано тази есен ще бъде почетен председател в журито на международния конкурс на фестивала и по този повод романтичните и сантиментални любители на киното ще могат да видят в зала и на голям екран „Любовникът“ – ретро лента, в която Жана Моро е разказвач и се появява като задкадров глас, докато романът оживява деликатно, разказвайки за особената любов между едно младо бедно момиче, почти дете, и един богат, красив и много привлекателен китаец.

Почти биографично, почти истинско, почти смущаващо, но вечно.

Връзки

Красиво и вълнуващо е, когато сърцето е влюбено, и леко, когато невъзпитано препуска в палещото усещане за безтегловност. Не тъй красиво е обаче, когато се озове в менгемето на изневярата. Италианският филм на Даниеле Лукети неслучайно откри Кинофестивала във Венеция тази година. Алба Рорвахер прави великолепна роля и запознава зрителите с всички мрачни нюанси, през които минава една жена, внезапно спряла да бъде единствена, първа, незаменима. Да узнаеш, че лесно биха могли да те заменят, е болезнено.

Вероятно е тъкмо това осъзнаване да накриви правия път, по който до този момент сме препускали.

Но не е ли оцеляването в бурята на чувствата въпрос на осъзнаване, смирение, духовен път? Актьорският състав на Лукети, диалозите, операторското майсторство и посланията във филма заслужават бурни овации и със сигурност деликатно и нежно превъзпитават сърцето, дето все препуска.

Бащата

Антъни Хопкинс и Оливия Коулман се срещат в пиесата „Бащата“ на Флориан Зелер.

Довери им се, сърце. Отиди на кино. Плачи, гледай, възхищавай се, възпитавай се.

Откриващата церемония на Cinelibri е на 18 октомври в зала 1 на НДК. Научи повече от Фейсбук събитието

Тук ти споделяме за сериалите, които да не пропускаш през октомври.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *