Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай

За пътя на хартията – от кошчето до съвременното изкуство

0 коментара Сподели:

2020 е. Да сме екологично настроени е не просто модерно. Eкзистенциално e. Аз поне за по-полезен тренд не успявам да се сетя. Всички живеем на една и съща Земя и да имаме отговорност към отпечатъка, който оставяме след себе си, е нещо, което трябва да възпитаме у себе си. За да можем успешно да помогнем на планетата да си поеме въздух от целия боклук, който акумулираме, е хубаво да сме запознати с кръговрата на ресурсите. Днес ще споделя повече за пътя на хартията –

от твоето кошче, до създаването на нещо ново.

Както вероятно се досещаш, първата стъпка е събиране. Има различни регионални и национални системи за събиране на хартия. Най-добрият модел за природата е този на кръговата икономика – рециклирани суровини се превръщат в нещо ново, което след изживян живот може да се преработи отново и да играе нова роля. Затова много компании и печатници работят с вече рециклирана хартия, което е ефективно във финансов и екологичен аспект. Този етап е важен заради различните видове хартия и сортирането им.

Ако имаш много ненужни листове, списания или дори документи, се задава кампания, в която горещо препоръчвам да се включиш.

В периода от 12 до 18 октомври The Mall организира кампания под наслов „Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай.“ Всеки ден от 11:00 до 20:00 часа можеш да занесеш хартиени отпадъци (бяла хартия, вестници, списания и картон) на паркинга пред мола – хартията ще бъде събрана в специален контейнер, ще бъде шредирана и извозена за рециклиране. Хартиения отпадък с по-чувствителна информация можеш да унищожиш самостоятелно в шредер или да оставиш в специалния контейнер с най-високо ниво за защита, който сертифицирана фирма ще извозва и рециклира. Това значи, че дори документите от офиса могат да бъдат част от кампанията.

Какво се случва след извозването на хартията? Следващият етап в преработването е т.нар. pulping, който превръща шредираната хартия в плътна маса. Премахват се замърсители като кламери, телбод, пластмасови парчета и хартиената каша е готова за избелване. Този процес наподобява процеса на създаване на хартия от фибри „първа употреба“, но когато рециклираме, следващата стъпка е важна. Премахването на мастило е ключово, особено когато суровината ще бъде използвана за направата на листа например, които трябва да бъдат чисти. Процесът включва специална машина, която вкарва въздух в хартиената маса, към който полепва мастилото. Водороден пероксид избелва суровината и тя е готова за създаване на нови страници, които могат да бъдат подложени на този процес отново.

Идеята на кампанията на The Mall е да насърчи аудиторията да опазва околната среда и да се отнася отговорно към ресурсите.

От друга стана The Mall улеснява желаещите да се включат, като създава възможността за събиране, извозване и рециклиране и чисто емоционално ги кара да се чувстват част от иновативен творчески проект.

Говоря за следващия етап от кампанията –  част от събраната хартия артистът Николай Петров ще създаде скулптура. Тенденцията за създаване на произведения на изкуството от материали, предназначени за боклука, е невероятно интересна. Посоката, в която се движат все повече индустрии, е една и съща, а в артистичните среди използването на нетипични материали за творене имат любопитни резултати.

Едно от най-известните имена, популяризиращи това движение, е Марсел Дюшан.

Обявен за един от легендарните художници на XX век, чието име е неразривно свързано със съвременното изкуство, още преди век той създава невероятни творби. Друг бележит пример е Субод Гупта, чиито зашеметяващи инсталации могат да ти вдъхнат респект към материали, които в ежедневието ти се струват съвсем не толкова впечатляващи. За още вдъхновение можеш да се запознаеш с Вик Мунис, който с рециклирани материали създава световноизвестни шедьоври. Ако ти звучи интересно, задължително гледай филма Waste Land, който с две думи е документална лента за един от най-известните му проекти.

А твоите използвани списания, документи и листове могат да се превърнат в скулптура на Николай Петров. Повече за скулптурата от рециклирана хартия, събрана в рамките на кампанията на The Mall, предстои да разберем съвсем скоро.

Тук има още за кампанията „Донеси хартия. Шредирай. Рециклирай.“

Тези песни са писани за известни личности.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *