Улиците на София: „Витоша“

Какво може би не знаете за най-известния булевард в София

0 коментара Сподели:

освен откриващата: Етюд-и-те на София

Булевард „Витоша“ по народному e „Витошка“, но не го наричайте „Главната“.

Позната още като „родното Шан-з-Елизе“ и „ларгото на столицата“, тази основна пътна артерия в центъра на София е сред любимите места на туристите и вечните болни теми на кореняк-софиянците. Преди Освобождението улицата носи звучното име на злодей от шпионски трилър „Джебел Витош Сокаги“, като по това време свързва кварталите Коручешме и Башчешме. Едната, ако се съди по името, е била известна със страхотната си чешма, другата – с липсата на такава. Името „Витошка“ идва за първи път през 1883. Ако се чудите откъде идва:

застанете до паметника на Алеко и просто погледнете в посока северозапад.

Да, толкова очевидно е.

За кратък период в историята (има-няма 4 години) обаче управниците решават, че „Генерал Гурко“ е по-подходящо име, преди да го пренасочат към друга улица.

През 20-те на „Витошка“ се издигат първите жилищни блокове в София, така че тя се превръща в родния Манхатън. По-късно булевардът получава името „Царица Йоана“, заменено с „Йосиф Сталин“, преди да се върне към оригиналната си концепция в 1961. През 90-те към „Витоша“ е присъединен булевард „Ернст Телман“ и така се стига до модерната му версия, чак до входа на Южния парк.

Някъде през 2006 изчезват и емблематичните за улицата електрически трамваи, които след над 100 години употреба отстъпват пред пешеходната зона със заведения и магазини, която така добре познаваме днес. Тогава „Витошка“ счупва и всички местни рекорди, като се нарежда под номер 22 сред най-скъпите улици в света.

Сега вече е спаднала до доста по-реалистични показатели.

Интересна е и историята на НДК, което се намира на мястото на някогашните военни казарми за пехотните полкове, по това време извън очертанията на тогавашна София. Националният дворец на културата е сред инициативите покрай честването на 1300 години от създаването на Първата българска държава. С други думи, Ендекато Накултурата е набор ’81, както и да го смяташ.

Накъде ще отиде „Витошка“ в растенето и нестареенето си, можем само да гадаем.

Засега тенденцията е към все по-голям и цветен човекопоток, който през летните месеци я превръща в една мини версия на барселонската Ла Рамбла. При всички случаи тя продължава да е една от най-важните туристически забележителности на града ни и задължителна локация за разтуха при кореняк-софиянците.

City Walk: бул. „Витоша“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *