България извън огражденията: 5 книги, които ще те заведат там

Ако още се чудиш къде да летуваш, може би имаш нужда от правилните книги, които да ти подскажат, че у нас има места, които смело може да наречем УАУ

0 коментара Сподели:

Въпреки че можем да се наречем пътешественици по душа, а и по практика по света и у нас, най-отговорно си признаваме, че и ние понякога зацикляме. Толкова сме свикнали с любимите си дестинации, че често ги повтаряме, пропускайки обаче други места, които буквално могат да ни спрат дъха. В тези моменти на помощ ни идват нашите приятели от Оzone.bg, които винаги са готови да ни предоставят точните заглавия, особено в сезона, когато да пътуваш и дишаш дълбоко си е жизненоважно. Ето ги и петте книги, които ще ти предложат дестинации и преживявания в любимата ни България, които се обзалагаме, че не си чувал досега и определено си заслужава да посетиш.

Разлиствай и избирай на воля – този път нас чака!

101 отбивки за напреднали

Любимите ни автори Иван Михалев и Елина Цанкова са хората, на които определено бихме се обадили с въпроса „Къде ни се ходи?“. Третата им книга за малко познати кътчета в България този път ни пренася на съвсем друг левъл, защото в нея ще откриеш дестинации, до които няма нито табели, нито маркировка. До много от местата няма даже и пътеки, но Иван и Елина най-подробно ти обясняват всеки завой и ориентир, който може да те отведе до спиращи дъха 6 водопада, 18 тракийски светилища, гробници и мегалити, 7 крепости и антични градове, 14 свещени места – манастири, скални църкви и параклиси, 10 изумителни природни феномена, 10 изключителни пещери и 8 екопътеки.

Всяко едно от местенцата е лично проверено и посетено от тях,

а тук не трябва да разчиташ на заведения, хотели и тълпи туристи – тук сте само природата и ти. Преживяване за истински пътешественици.

Седем дни в Родопите

Родопите са магично място и всеки, бил тук дори веднъж, знае за какво говорим. „Седем дни в Родопите“ на Ели Иванова ще ти предложи подробен поглед на 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета, пазещи вековна история, стара архитектура, предания от минали времена и невероятни гледки. Ели ти е подготвила примерен маршрут, който ще ти позволи в рамките на една седмица с кола да прекосиш планината от изток на запад, а ние те молим от сърце

– хапни и за нас, защото Родопите освен невероятна природа

са приютили неповторима магия от изумителна храна и сърдечни хора.

Винени пътешествия в България

От известно време винените маршрути стават изключително популярни и ако, докато четеш тези редове, не си в кокетно шато някъде из околностите на Южна Франция, то имаме отлична новина за теб – България не само има какво да предложи във винено отношение, но предложенията й са на световно ниво. В двуезичната и богата на цветни илюстрации книга с пътеписи на Веселина Филипова ще откриеш информация за новите български изби и ще се докоснеш до магията на божествени еликсири. Ще чуеш също истински истории из лозята, разказани от винари, които осъществяват мечтите си – да правят омайни напитки от „сълзите на царкиня“. Ще обходиш култови места в родината – манастири, тракийски гробници, средновековни крепости, древни олтари и не на последно място – ще дегустираш забравени кулинарни вкусотии.

52 екопътеки за всеки

Тази книга ни спечели още със заглавието, защото ни предлага лежерно и приятно прекарване сред природата, което не изисква професионална подготовка и тежка екипировка. Създателят на блога „Друми в думи“ Ели Иванова описва 52 екопътеки в България, които предлагат чудесна възможност за еднодневна екскурзия сред природата, която е подходяща както за всички членове на семейството, така и за запалени фотографи и инфлуенсъри, защото гарантираме, че гледките от тези дестинации си заслужават да бъдат запечатани на всякакъв вид устройства. В книгата са включени десетки красиви снимки от всички краища на България, така че вдъхновението е налице на всяка страница.

От Балкана до Дунав: Идеи за пътешествия в Дунавска България

Признаваме си съвсем виновно, че винаги сме пренебрегвали тази част на страната, отправили поглед към морето или Рило-Родопския масив. Е, сега сме готови да поправим тази грешка по най-добрия начин с книгата на Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов. Авторите ни припомнят, че Дунавска България днес има много за преоткриване – тракийско и римско наследство, защитени територии и биоразнообразие, оперни фестивали, театри, манастири и храмове, вино и храна, вело- и екстремен туризъм. Маршрутът им ще те поведе от Видин през Оряхово, Свищов и Русе, чак до Тутракан и Силистра. Ще се насладиш и на Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград, а най-любопитното за нас беше гостуването им при банатски българи, власи, турлаци, капанци и алиани. За финал нашите приятели се спускат с каяк до Дунавските пясъчни острови, за да наблюдават пеликани и морски орли.

Какво повече от това?!

Ние вече стягаме раниците и подготвяме всички налични фотоапарати, а ако имаш нужда от още по темата – не пропускай да разгледаш всички заглавия на Ozone.bg от категория Пътешествия, туризъм и спорт точно тук, защото лятото определено има нужда от вдъхновение извън огражденията.

Искаш да знаеш от кое поколение си?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

 
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *