Орлин Павлов за безценните подаръци, културата и кино „Влайкова“

Една специална прожекция в кино „Влайкова“

0 коментара Сподели:

Чудим се откъде да започнем този разказ, защото и двете теми в него са ни изключително на сърце. Първо, да можем да си поговорим с Орлин Павлов посред лято за хубавите неща от живота си е чиста манна небесна, второ обаче и по-важно – поводът да го направим е прекрасната инициатива „Безценни подаръци“! В нея Mastercard® стартира специално обособена платформа, която ще предлага билети с добавена стойност за ценителите на изкуството. Създадена е специално, за да ни даде така необходимата глътка изкуство, независимо колко кризисен е моментът. Пакетите в „Mastercard Безценни подаръци“ 

осигуряват преживявания с добавена стойност, които всеки може да подари на свой близък. 

Любимото ни и емблематично кино „Влайкова“ също се включва с възможност за всички Mastercard картодържатели да наемат залата за частна прожекция на филм по избор от репертоара на киното. Това последното може да го повторим още няколко пъти, защото, освен че ще помогнеш на кино „Влайкова“, представи си емоцията от първа среща например, когато водиш избраника на сърцето си в

празен салон само за вас двамата. Мечта! 

Но след толкова много приказки е време да ти покажем какво си поговорихме с Орлин Павлов, който се включи в проекта и подари прожекция на скъп свой приятел от детството именно в любимото „Влайкова“.

Ето ги и неговите емоции от този кино ден.

Разкажи ни на прима виста твоите незабравими и безценни подаръци, които си получавал. Дай ни топ три!

Орлин: Топ 3 незабравими подаръци? Още помня един хеликоптер, сигурно съм бил на 5 или на 6 години. Получих подарък за Коледа, имах мечта за огромен хеликоптер, нашите бяха оставили под елхата един мъничък – играчка със светещи перки, които се въртяха. Също така за един мой рожден ден, помня, една огромна торта подарък, беше толкова мило, огромна торта, шоколадова. Друг подарък, който никога няма да забравя, беше едно прекрасно пътуване до Турция. Беше страхотно и ми е останал прекрасен спомен.

Благодарение на инициативата Mastercard Безценни подаръци“ ти си имал възможност да изненадаш твой приятел от детството с прожекция в кино „Влайкова“. Как се зароди идеята и каква емоция ти донесе това изживяване? Кого изненада и защо?

Орлин: Мечта ми е да има прожекция, която да бъде специална, с малко хора и да запазиш цяло кино. На мен ми се случва за пръв път и естествено, поканих един съсед. Исках да поканя повече съседи от момчетата, с които сме си играли като малки, но не успях да ги събера. Слава богу Боян Ковачев беше свободен в този ден и го изненадах с „Полицаят от Бевърли Хилс“ – любимия ни филм, един от многото, които сме гледали като малки и след него си играехме на полицаи, на „па-па“. Имам уникални спомени в това кино! Още от 6–7-годишни сме изгледали най-важните филми, които са ни се запечатали по най-силния начин, което не може да се сравни, разбира се, с голямото кино в момента. То е много различно и също така прекрасно, но това е нещо много по-специално. Любимото кино „Влайкова“ – първото, може би най-старо кино в София, което в момента се изгражда наново, спасено е! Олег Ковачев, бащата на Боби, и други съседи го стопанисват много добре. Направиха страхотна инициатива и голяма кампания за закупуване на нов прожекционен апарат.

Всеки дава каквото може – пултове, техника, озвучаване, за да може това кино да стане наистина още по-хубаво.

Кои от останалите събития, които ни предлагат от Mastercard Безценни подаръци“, би ни препоръчал да посетим?

Орлин: Всички инициативи, част от „Безценни подаръци“, са много привлекателни и едва ли има нещо, което да е по-силно от другото. Аз бих отишъл на всяко едно от тях, но

концертът на Теодосий Спасов и лична среща с него

би било нещо интересно и запомнящо се. Личната среща е нещо много специално, което се случва рядко. Бих се насладил на малък разговор, в който бих надникнал извън живота на артиста. Да си кажа няколко думи с него и да му задам въпроси, които винаги съм искал да му задам.

Искаш да знаеш от кое поколение си?

Ако можеш да опишеш кино „Влайкова“ с една дума, каква би била тя? И какво ни дават такива места с история в културната карта на града ни?

Орлин: Такива места са исторически важни от младата история. Свързани са с хубавото старо кино, със старите режисьори, със стария начин на правене на кино – атмосферата вътре е неповторима. Трябва да влезеш там, да изгледаш един филм, за да разбереш за какво става въпрос.

„Влайкова“ е като „последния мохикан“, който продължава да е жив на фона на старите кина, които вече са превърнати в супермаркети.

Mastercard Безценни подаръци“ е платформа, която цели да подпомогне няколко културни институции по време на кризата. Според теб важно ли е бизнесът да обръща поглед към културата, за да ѝ подаде ръка точно в този момент?

Орлин:

Изключително важно е бизнесът да подкрепи културата, защото според мен те са много тясно свързани.

Друго щеше да бъде обаче, ако имаше закон за меценатството, от който бизнесът може да бъде освободен от данъци, ако подпомага изкуството – театър, опера, артисти, сцени, филми, – но за съжаление в България все още няма такъв закон.

Каним те на Go Guide After Work Social Club vol. 9.

Ако ти имаше неограничен бюджет, кои културни средища или места в града ни би обновил? На кои места на духа и културата би подал ръка?

Орлин: Отдавна в пространството съществува идеята да се построи изцяло нова Опера, която да бъде изцяло опера. Да бъде построена като опера с необходимата акустика и специално предназначение, защото знаем, че сградата, в която се помещава Софийската опера днес, не е построена за опера, така че това би бил един грандиозен проект, който ще бъде доста скъп, но има подходящи места в София. Това би било уникално впечатляващо! Разбира се,

бих подал ръка и на Музикалния театър и по-специално помещението, в което се помещава балет „Арабеск“.

Бих построил специална зала за репетиции за този специален балет, който съществува от толкова много години и който е дал толкова много на танцовото изкуство. Според мен те заслужават да имат голяма сцена и много голяма зала. Много читалища в цялата страна също се нуждаят от много сериозни ремонти, а не е тайна, че там кипи изкуство и не е спирало дори и в най-трудните години. Много формации – танцови, музикални, театрални, са там и оттам тръгват много таланти, а базата е изключително остаряла. Сигурен съм, че в повече от 20–30 града се нуждаят от ремонт точно тези читалища, които могат да дадат основата и нормални условия за един артист – независомо от това, в кой жанр ври и кипи той. 

Като говорим за преживявания с добавена стойност, колко важно е за теб да подаряваме моменти на близките ни хора и кога ти си правил това? Имало ли е моменти, в които си предпочитал да подариш преживяване вместо материален подарък?

Орлин: Всъщност преживяването е много по-ценно от самия подарък. Преди много години се бяхме събрали голяма група приятели и бяхме направили един подарък на наш приятел, който много трудно достигна до същинския подарък, който беше екскурзия с половинката му. Бяхме му направили една изключително сложна игра, нещо като пъзел, нещо като Форт Бояр – от разгадаването на една загадка слизаш до друга, след това отиваш до точка 3, след това трябва да направиш нещо, за да стигнеш до база 4 – наистина му костваше около 2–3 часа, докато стигне до самия подарък.

Това е преживяването, което съм сигурен, че той няма никога да забрави.

Ние, да си признаем, бихме си подарили твой концерт, без да се замислим, затова кажи ни къде и кога можем да те чуем това лято?

Орлин: Това лято няма да бъде като никое досега. Още отсега имам удоволствието да ви поканя на предстоящия през следващата година Втори плаващ концерт. Миналата година се случи първият и беше наистина незабравимо преживяване с огромна публика, страхотни музиканти и истински приятели до мен на сцената. А дотогава, разбира се, с удоволствие ще ви посрещна на клубната сцена, за да прекараме незабравими моменти заедно. С радост виртуално ви представям и клипа към песента „Днес е по-добре“, който реализирахме съвсем скоро и можете да гледате в официалния ми YouTube канал. Подготвили сме ви едно кратко преживяване с един от любимите ми снимачни екипи, с режисьора Любомир Печев и с участието на Диляна Попова – една изумителна жена.

А сега очакваме да ни дадеш рецептата за незабравимо лято? Места, дестинации, събития? Как ти организираш прекарването си по време на топлите месеци, за да е наистина запомнящо се?

Орлин: Рецептата е проста.

Не ми се занимаваше повече с PCR тестове и задръстване по границите, затова сме в района между Бургас и Варна.

Има прекрасни места, без много хора, ясно е защо, за съжаление. Заедно с любимия човек, със семейството, можете да се насладите на спокойствието и хубавата природа. Все още има местенца, не са много в България, но от Иракли на север е чудно! Весело лято и до нови срещи!

Какво още предстои в "Mastercard Безценни подаръци"? Платформата стартира с няколко летни концерта на Софийска филхармония и (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!) лична среща с артистите, което си е бонус по всички параграфи. Към тях ще бъде добавена възможност за билети за Царската ложа за най-големите концерти от новия сезон на Филхармонията – на звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау, която ти подсказваме, че идва у нас за два концерта в Зала „България“ на 4 и 6 септември. Ще може да видиш още концерта на Шломо Минц през октомври и Гидон Кремер. Освен всичко друго предстои включването на още няколко културни институции и специално предложение от ресторант „Космос“ – „Космическа вечеря вкъщи“. Главният готвач Владислав Пенов и творческият директор Александър Цеков гостуват в дома ти, за да приготвят вечеря със специално разработено меню, с локални фермерски продукти.

Ние с две ръце те съветваме да се включиш в каузата и вместо да се чудиш как да изненадаш близък човек, да подариш най-ценното нещо – преживяване! 

Тук можеш да разгледаш най-добрите ресторанти с морска кухня в София.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Искаш да знаеш от кое поколение си?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *