5 кратки четива, които можеш да прочетеш за уикенд

Джобни формати, претъпкани със сълзи, страх и усмивки, достатъчни, че да направят уикенда запомнящ се

0 коментара Сподели:

В днешните хаотични времена, когато сме издигнали бързото хранене, бързата мода и бързите връзки на пиедестал, имаме нужда и от бързо бягство. Ако нямаш възможност за физическо пътуване в края на седмицата, винаги можеш да избереш едно интригуващо пътешествие сред страниците.

За да прочетеш един роман за два дни обаче, той трябва да е толкова интересен, че да те грабне от първата страница. И още по-важно – да задържи вниманието ти до финала.

Защото в кратките форми има повече майсторство, за да бъдат едновременно добре развити като сюжет, но и логически завършени.

Но внимавай – това не са посредствени джобни формати. В тях има сълзи, страх и усмивки, достатъчни, че да направят съботата и неделята добре оползотворени. Следните мини романи са идеалното решение за уикенда, така че грабвай кутия сладолед, пакет чипс или чаша кафе и се потапяй в тях още в събота сутрин.

„Парфюмът“, Патрик Зюскинд

По някакъв магичен начин Зюскинд успява да вкара онази специфична чувственост между редовете, която да усетиш като ухание. Трябва да си нащрек обаче, защото в този мрачен роман не всичко е „цветя и рози“. Все пак тук говорим за убийства, аромати и заплетен сюжет. Това съвсем не е повърхностна кримка, която ще забравиш след седмица. Може да се окаже, че романът въздейства на няколко сетива едновременно и

провокира сериозни философски възгледи.

„Мостовете на Медисън“, Робърт Джеймс Уолтър

За романтичните души този разтърсващ роман може да се окаже истински „мехлем за душата“. Като оставим настрана брилянтния филм, за който всички сме чували и гледали, книгата наистина очарова. Майсторският стил на писане може да играе по най-тънките струни на душевността, затова се подготви с пакет кърпички. Това е

книга за онази ураганна, силна любов, която идва тихо и незабележимо, но оставя траен отпечатък.

„Остатъкът от деня“, Казуо Ишигуро

Много класа и финес се крие в този изваян като изящно бижу роман.

Проследяваме мислите на иконом в британско имение от началото на XX век, отношението му към господаря, колегите, политиката и света. Неслучайно Ишигуро печели Нобелова награда за литература. Просто езикът в неговите творби играе специална роля. Думите му те зашеметяват и очароват, а героите ти стават близки дори и след уикенда с тях. Тук няма да намериш екшън или мигновени обрати, но спокойствието и лекотата на този роман ще ти донесат така жадуваната стойностна почивка.

Ето няколко предложения ако си търсиш какво да гледаш този месец.

„Часовете“, Майкъл Кънингам

Тази малка по обем книжка побира историите на три велики жени. Тяхната дълбока чувствителност е уловена от Кънингам по забележителен начин и екранизацията с Никол Кидман и Мерил Стрийп е само бледа сянка на романа.

Основен мотив е лутането между живота и смъртта в търсене на смисъл,

меланхолията и драмата, толкова характерни и за Вирджиния Улф. Сякаш писателят обожествява всеки дъх на тази велика жена и посвещава романа си на нея и героините й. Компанията на Улф е безспорно прекрасен начин да прекараш уикенда си.

„Изумление и трепет“, Амели Нотомб

Тази белгийска авторка е истинско литературно съкровище. Всяка година тя издава по една кратка новела, пълна с толкова въображение, ирония и хумор, че която и нейна книга да хванеш, няма да сбъркаш. Един от най-силните й романи обаче си остава „Изумление и трепет“. В него Нотомб включва личните си преживявания в японска компания, където от висока позиция я понижават до чистачка на тоалетни.

Интересен поглед върху японския мироглед към чужденците и работната етика на Изток.

Тази малка духовита книга гарантира много усмивки, размисли и страсти, за които после може да говориш с часове.

Още книжни коментари и селекции виж тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *