10 истини за живота, които научихме от Шелдън Купър

Смахнатият професор от The Big Bang Theory доста често е прав

0 коментара Сподели:

Big Bang Theory е по-проникновен от всяка философия на света. Шелдън Купър е гуру за цяло едно поколение, израснало със сериала. Няма шега там, която да би била възможна без високото момче със специфичен, неподражаем характер. Шелдън не е просто гийк гений – той знае много за живота и не се притеснява да го сподели с нас.

Ето любимите ни прозрения, с които Шелдън Купър ни е отворил очите:

Винаги казвай каквото мислиш

Откровеността движи света – как да разбереш за съществуването на проблема, ако няма някой Шелдън наоколо да ти го сподели. Също така той не просто констатира ситуацията – като истински учен д-р Купър винаги има практично решение подръка. Ако си прав, няма значение, даже да си малко груб.

Твоето си е твое

Д-р Купър има няколко основни битки в живота си, най-голямата от които е вечната борба за опазване мястото на дивана. В този свят всеки трябва да постави граница, да начертае своеобразна линия в пясъка. Достатъчно топло, разхлаждащо с течение и под правилен ъгъл към телевизора, това е мястото на Шелдън – какво повече му трябва на човек?

Организацията прави цивилизацията

Светът по дефиниция е хаотичен. Затова и Шелдън нарича стаята им „развилнял се водовъртеж от безпорядък“. Безупречната организация на д-р Купър помага, вместо да хаби рам памет за глупости, умът му да остава свободен за големи задачи.

Е, събота вечер му е ден за пране, но никоя система не е напълно безупречна.

Истинските приятели остават до теб

Шелдън е живо доказателство, че колкото и да си луд, каквито и странности да има в характера ти, винаги ще се намерят хора, които да видят доброто в теб под всичките. Затова трябва да се държиш за тези хора, да им помагаш по всевъзможни начини и да се надяваш те да направят същото за теб. Ако ли не – накарай ги да подпишат споразумение за приятелството ви.

Гордей се със себе си, обичай работата си

Едно от най-симпатичните качества на Шелдън е самочувствието му и вечната увереност в  собствената правота. Макар той да е прав в едва 99,9% от случаите, винаги е по-добре да заходиш нескромно, отколкото с наведена глава. Освен това д-р Купър е доказан гений и не е луд (майка му го е подложила на тестове).

Всеки има нужда от сървайвъл кит

Живеем в несигурни времена. Не знаеш кога, образно казано, ще удари гръм.

Затова най-важното от важните е да си спретнеш комплект за оцеляване. Шелдън има. При това вътре се съдържа храна и вода за 8 дни, арбалет и вторият сезон на Star Trek на флашка (ако някакво природно бедствие унищожи всички USB портове и без това няма да има причина да се живее).

Знай силите и слабостите си

Шелдън е наясно, че в света на науката и физиката той е еквивалентът на Джони Деп – неустоим секссимвол и истинска рок звезда. Също така обаче кристално ясно осъзнава, че спортът не е неговата стихия, а шофирането – непреодолим връх, който никога няма да успее да превземе. Сарказмът също го затруднява, но системата с надписите засега върши работа.

Бъди реалист за живота и любовта

Шелдън не таи илюзии за нищо под звездите. Погледът му към любовта е логичен като задача по програмиране. Както той отбелязва, любовта не е чак толкова жизненоважна в сравнение с кислорода например. Също така между секс и видеоигри той винаги прави правилния избор (освен ако неизбежността на рожденния ден, не го принуждава).

Не на последно място – много важно е да имаш рутина.

Всичко се решава с правилните обичаи.

Котката на Шрьодингер

Всеки път когато си раздвоен между различни по посока решения, спомни си за „Котката на Шрьодингер“. В този основополагащ за квантовата механика експеримент работим с две взаимоизключващи се вероятности до момента, в който се налага да отворим кутията, за да разберем какво се е случило с „котката“. Много по-лесно се живее по този начин.

Всичко в живота може да бъде решено с топла напитка

Когато някой не се чувства добре – поднеси му топла напитка. Без значение дали е тъжен, ядосан, разстроен, разплакан или просто раздвоен – топло чайче решава всички проблеми. Ако това не проработи,

винаги можеш да попееш Soft Kitty в комбинация с разтриване на крем по гърдите.

Това вече върши чудеса!

Това не значи, че трябва да си антисоциален. Не бъди нърд и излез за забавление на открито.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *