Промени света и заобикалящата те среда към по-добро

С ново интерактивно приложение даваме глас на природата

0 коментара Сподели:

Сезонът на дългите разходки е, а седейки в офиса, копнеем за дебелата сянка на някоя планинска гора. Градските улици се напичат, бетонът излъчва горещина, а въздухът тежко пада над колите. Природата от своя страна тихо нашепва за спокойствие, прохлада и безвремие. След месеците, прекарани в социална изолация, искаме да сме близо до нея. И макар че отново сме свободни да пътуваме и усещаме планетата си, е важно да запомним отговорността си към нея. Последните няколко месеца дадохме „почивка“ на замърсяването и усиления туризъм. С връщането ни към нормалния ритъм на живот не е нужно да се завръщаме към старите си навици, които влияят зле на обкръжаващия ни свят. Юли е месецът на движението #plasticfreejuly, към което всеки един от нас може да се включи, и в този тон на мисли ще ти разкажем за

ново любопитно приложение – като ТikТok, но с кауза!

Става въпрос за Earth Speakr – инициатива, чието начало е поставено от исландско-датския артист Олафур Елиасон. Говорим за мобилно приложение, което дава възможност чрез виртуална реалност да анимираме заобикалящата ни среда, да й дадем лице и глас и да споделим посланието си със света. Идеята зад Earth Speakr е децата, които ще наследят планетата както им я оставим, и които все още не могат да гласуват, да могат да споделят мнението си по екологични въпроси.

Използването е лесно – всяко дете може да го инсталира и да види как изображението му се предава огледално в app-a. Има възможност да избере лице, което му допада, да запише посланието, което иска да предаде, и да го постави на обекта, на който иска.

Съобщенията създават цяла мрежа от „сфери“ на виртуална карта.

Когато откриеш сфера, можеш да я преслушаш, запазиш, споделиш. Децата създават съобщенията, а възрастните могат да ги прослушат на сайта, както и да ги поставят на различни места на картата, където смятат, че трябва да бъдат чути.

Приложението е безплатно и насърчава колаборацията между хора от различни възрасти в Европа, които заедно да разсъждават върху проблемите, свързани с климатичните промени и бъдещето на планетата. Earth Speakr използва добавена реалност, а приложението и сайтът са адаптирани на 24 езика и достъпни в целия свят. През следващите 6 месеца всеки може да свали приложението и да анимира своята среда чрез интерактивни технологии за игра.

Посланията на Earth Speakr ще се предават и в Justus Lipsius Building и Europa Building в Брюксел, в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург и в Europa Building на Федералното външно министерство в Берлин.

Готови ли сте да чуете бъдещето?

60 причини да обичаш юли.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *