Най-четените книги у нас през първата половина на 2020 година

Една генерална селекция за най-предпочитаните книги у нас през тези шест месеца идва тъкмо навреме

0 коментара Сподели:

Юни  е тук и половината от годината вече мина. За щастие или не, живеем в интересни времена, но едно е сигурно – имахме предостатъчно време за четене. Наложената социална изолация ни предостави така нужния отдих и завръщане към себе си и към книгите.

За някои от нас вероятно още е рано, за да определим как точно ни се отрази тази извънредна ситуация. Но една генерална селекция за най-предпочитаните книги у нас през тези шест месеца идва тъкмо навреме. По традиция подбрахме само предпочитаните заглавия, които са издадени през 2020 година. Кои нови заглавия избра да чете българинът, разбираме от класации на книжарници и от болшинството мнения в социалните мрежи. Палитрата от предпочитания обхваща качествена българска литература, добър скандинавски съспенс, малко магически реализъм, философска нагласа и, разбира се, хумор.

Георги Господинов – „Времеубежище“

Бардът на съвременната родна литература улучи перфектния момент, за да издаде новия си роман. И веднага постигна фурор. Вероятно защото това е есенцията на всичко, което е Георги Господинов като писател – фасетъчно писане, носталгия и множество въпроси. Който е заобичал писателя от останалите му романи, получава „повече от същото“ и какво по-хубаво от това? Завръщане към миналото, където намираш убежище от всичкия настоящ хаос.

Гледай Автокино под звездите в Пловдив.

Ерик Уайнър – „География на мъдростта или Експрес Сократ“

Лекият туристически стил на Уайнър може и да заблуди някои читатели, че това е просто едно американско плъзгане по повърхността на много дълбока тема. Но множеството от родната публика явно е отсяла качествата на тази книга, защото ѝ поставя доста висока оценка още с появата си на пазара. И докато в предишните си изследвания Ерик Уайнър обикаляше местата, където хората са щастливи („География на блаженството“) или най-надарени („География на гения“), то сега се отправя по стъпките на големите мислители. Интересно е как по време на карантина българинът е поел на едно виртуално пътешествие в компанията на Ницше и Конфуций в опит да разбере себе си и света

Исабел Алиенде – „Цвят продълговат в морето“

Любимата на няколко поколения българи писателка се завръща към изначалния си пъстър език в този вълнуващ роман. Главните герои – младият лекар Виктор Далмау и пианистката Росер Бругера, бягат от Гражданската война в Испания  на кораб към Чили. Както става ясно, заглавието на книгата описва именно вида на латиноамериканската страна от птичи поглед. Практичният уреден брак на двойката се разраства до пламенна любов, а авторката нямаше да е същата, ако не преплете още няколко съдби в главния поток на сюжета. Онази Алиенде, която помним от „Къщата на духовете“, се завръща тук с пълната сила на магическия реализъм и живото въображение.

Сьорен Свайструп – „Кестеновия човек“

Този дебют на датския писател Сьорен Свайструп ще те откаже от мисълта за печени кестени, но ще ти осигури сигурна наслада от качествен трилър. Прави добро впечатление, че родната публика не изостава от световните нагласи и бързо превърна романа в бестселър. Още с излизането си през март кримката завладя читателските класации. Дали заради известния сериал по романа – The Killing, дали заради пъргавия, жив език на писателя, който е и сценарист? Едно е сигурно, българският читател високо цени заплетената кримка.

Марк Менсън – „Всичко е прецакано“

Във времена на страх и депресия един блогър и сватовник избира да се надсмее над съвременния потребителски свят. Марк Менсън допадна на нашенеца още с първата си книга „Тънкото изкуство да не ти пука“, а сега избухва с още повече провокация и сарказъм. Всички ще умрем така или иначе, така че защо не погледнем по-забавно на нещата? Мнението на Менсън за религията, парите, политиката са на моменти доста хаотични, но ако си с отворено съзнание, лесно може да те подтикне към по-дълбоки размишления. Някои може да се обидят, други да се зарадват, но със сигурност няма да има безразлични. Във времена на размисъл Менсън е допаднал и на читателите у нас.

Още книжни коментари виж тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *