5 нелепи „лека“ за корона

Няколко народните лечения, които се наложиха като особено лоши идеи

0 коментара Сподели:

Българите са на едно от челните места в света по самолечение. Причините за това са много, но една от основните е характерната за Балканите упоритост и отричане на прогреса. Също така и необяснимият афинитет към фалшивите новини – колкото по безумни, толкова по-добре. Покрай масовата дезинформация, царяща в състоянието на паника около нас, един от лайтмотивите са алтернативни начини за лечение и превенция на коронавируса.

Ето най-безумните, с които се сблъскахме в интернет:

Ракия

Популярният мит, че ракията предпазва от корона, доказва няколко неща. Първо: хората нямат чувство за хумор или са способни да повярват на всичко. Например, че грозно фотошопнато меме, уж кадър от CNN, е истина. Второ: каквото и магическо лечебно качество да се припише на ракията, то моментално се приема за чиста монета. Ако имаше как бебетата да се кърмят с ракия и в болницата да ти слагат спиртни системи – нашенци щяха да са най-доволната нация на света. 

На какво ни научиха котките по време на изолацията? Прочети тук.

Спирт за горене

При кризата за дезинфектант в началото на карантината много хора моментално измислиха алтернатива – спирт. Ако трябва да сме точни, първата им идея беше ракията. Оказа се обаче, че (с изключение на няколко скоросмъртници тип „първак“, за които не говорим) домашнярката е далеч от необходимите за почистване 60% съдържание на чист алкохол. Доста хора чули-недочули се презапасиха със спирт за горене.

Да, точно така – онази течност грам не помага, но за сметка на това разяжда кожата. Имаше даже такъв въпрос към експертите. Тяхното становище: „Краткият отговор е НЕ, не бива!“.

Цигари

Една от популярните заблуди е, че тютюнопушенето намалява риска от заразяване с коронавирус, при това с впечатляващите 33%. Как въпросният измислен сайт е стигнал до това прецизно число, нямаме представа. От всички новини и забрани (не излизайте в парка, не си ходете на гости, носете маска, мийте си ръцете) огромна част от населението чу и запомни тази. Явно ракът и заболяванията на сърцето не са повод за притеснение – по-важно е, че димът гони короната.

Дробчетата, да са живи и здрави!

Чесън

Нито един световен експеримент не е доказал зависимост между чесъна и коронавируса. С други думи твърдението, че чесънът имунизира по естествен път срещу COVID-19,е толкова научнообосновано, колкото баенето против уроки и леенето на куршум. Миризмата му със сигурност обаче има масов отблъскващ ефект, така че поне помага за спазване на социална дистанция. На пресконференция журналистка зададе на генерал Мутафчийски въпроса, дали тамянът влияе на корона. Има логика – вирусът е Дявола, би трябвало да бяга от тамян. Генералът не отговори, като изтъкна, че не бил експерт. Добро измъкване.

Урина

Ако се вярва на секретната група за вещерство и окултизъм (а как да се усъмним даже за секунда в правотата им), има едно универсално защитно средство срещу вредни вълни, 5G и вируси от всякакъв тип – първата урина сутрин.

Старите знахарки съветват с тази лечебна течност да бъде напоен потник, който да се носи през целия ден.

Така се сдобиваш с бронежилетка, която също така е мощен антиоксидант. Ние от Go Guide горещо препоръчваме да не опитвате този начин за защита, но ако имате допълнителна информация по темата – моля, споделете!

А кои са най-големите изцепки на Тръмп за короната – виж тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *