5 неща, с които ще запомним зима 2019/20

Няколко събития, които белязаха току-що изминалия сезон

0 коментара Сподели:

Вече е официално – пролетта дойде! Тази година малко по-рано от очакваното (нещо, свързано с Григорианския календар, слънцестоенето и високосните години, в което не искам да задълбавам, защото е скучно). Винаги е добре обаче, когато слънчев лъч пробие сивите облаци. Никой никога в историята не се е оплакал от прекалено рано дошла пролет. Плюс това в състояние на повсеместна карантина имаме нужда от доза надежда. Винаги когато един сезон приключва, неминуемо се замисляш какво се е случило в предишния. Сезон зима '19/20 не блестеше със сензации, но няколко събития заслужават споменаване. И не, няма да откриеш тук коронавируса, защото така както е тръгнало, май ще запомним с него цялата година. 

Ето с какво аз лично ще запомня зимата на 2019/20:

Чуждестранен филм спечели „Оскар“

Много се изговори за филма Parasite, повечето общи приказки и предимно от хора, които не са го гледали. Това е исторически момент в историята (нарочно го казвам така, за да подчертая важността му). Никога досега филм на език, различен от английски, не е печелил наградата „Най-добър филм“, а само веднъж е отличен френски филм, технически погледнато ням, но с английски надписи между сцените. Това е The Artist през 2012, не през миналия век.

Меме торбичките

От създателите на „к*р“, „локо сф“ и „есе“, дойде поредната масова гавра, този път вдъхновена от особеностите на българското пътуване зад граница. Тази година жълто-червените торбички биха по брандиране даже мартениците. И като всяка шега беше най-смешното нещо на света, преди изведнъж да ни писне и да стане нещо тъпо. Чакаме с нетърпение следващата глупост.

Финалът на STAR WARS сагата

Не мога да си представя какво е да чакаш 35 години за финала на една история. Аз лично съм чакала само един Game of Thrones и после исках да си счупя телевизора с крак. Разбираемо е защо чувствата по темата са смесени. Ако си голям късметлия, можеш да си гледал първия епизод с вашите, а последния епизод с внуците си… Смятай. Най-важното за един финал е, че слага точка. Сега сагата има възможност да се започне на чисто, с нови епизоди. Нямам търпение!

Новата година в Ню Йорк

Не само защото си е наше, това събитие беше едно от най-епичните посрещания на Новата на всички времена. Който не е бил там – може само да съжалява. Останалите (почти цяла София) можем здраво да изпадаме в носталгия и яки спомени, които ще разказваме (със и без повод), поне до другата Нова година!

Пожарите в Австралия

За съжаление зимата на 2019 – 2020 ще остане в историята с един от най-ужасяващите катаклизми в историята – австралийските пожари. Огън с невиждана досега интензивност унищожи почти 17 милиона хектара площ (42 милиона акра, 168 000 квадратни километра или 65 000 квадратни мили – с други думи: ужасно много!). 5900 сгради бяха унищожени, 28 души загинаха, както и около един милиард животни, а някои застрашени видове са на ръба на изчезване.

13 велики зомби заглавия, за да се подготвим за апокалипсиса.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

 
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *