Най-големите митове и легенди за коронавируса

Тема номер едно в света предизвика безброй много примери за неадекватност

0 коментара Сподели:

Ако сме имали подозрения, че коронавирусът е поредната медийна истерия, с влизането в режим „карантина“ на цели държави те започват да се разсейват. Въпреки сериозността на положението в шеги и закачки се натрупаха доста неадекватни мнения по темата за COVID-19. Ето селекция от най-разпространените заблуди:

Алкохолът лекува коронавируса

Това е все едно да кажеш, че хероинът лекува кариес –

ако сложиш вируса в чист алкохол, той умира, да. Но вирусът живее в организма ти. Водката даже не става за дезинфектант за ръце, защото чистият алкохол вътре е едва 40%, а по стандарт санитайзерът трябва да съдържа поне 60%.

Корона няма да дойде в България

Седмици наред много хора у нас живееха с мисълта, че сме богоизбрани и недосегаеми за тази епидемия. Защо точно нашите граници трябваше да спази този корона вирус, така и не стана ясно. Сега обаче е факт – короната мина всички граници.

Виж повече: БЕЗ ПАНИКА: ПАМЕТНИЦИТЕ СА С МАСКИ

Маските помагат за вируса

Стандартните хирургически маски не могат да те предпазят от точно този вирус, защото не са с дизайн, който блокира плътно достъпа на частици. Те са създадени да пазят бацили да не излизат от лекаря към пациента, а не да блокират движение в обратната посока.

Коронавирусът е биологическо оръжие

Също така рептили управляват света, гравитацията е мит и Земята е плоска.

Засега няма доказателства, че SARS-CoV-2 е създаден от човека – въпреки че кои са учените да твърдят нещо подобно. Няма как те да знаят повече по темата от самотна майка на семейство котки и със свободно време в излишък и достъп до интернет.

Ако хванеш корона – гарантирано умираш

За щастие, не. Около 81% от хората, инфектирани с коронавирус, имат среднотежки случаи на COVID-19. От останалите 13.8% се разболяват тежко, при 4.7% състоянието е критично (отказване на важни органи и септичен шок). По официални данни смъртността от коронавируса е едва 2,3%.

Домашните любимци разнасят корона

Не и сред хората. Освен ако нямате прилеп и не участвате в някакви специални ритуали, свързани с обмяна на кръв. Доказано е, че в много редки случаи кучетата са уязвими за вируса на собственика си.

Децата не хващат коронавирус

Децата определено могат да се разболеят от COVID-19, въпреки че първоначалните репорти показват по-малко случаи сред по-младите. При първата вълна от 44 000 заболели едва 2,2% са били деца под 19-годишна възраст.

Ако хванеш корона, ще разбереш

Не е задължително.

Случаите на COVID-19 предизвикват широк спектър от симптоми,

повечето от които се проявяват в дихателната система и напомнят настинка и грип. Всички ги знаем, защото ги тръбят навсякъде, но в редки случаи и специфични: например замайване, гадене и повръщане. В други почти няма.

Коронавирусът е по-малко смъртоносен от грипа

Не е ясно откъде интернет псевдоекспертите имат тези данни, но досега коронавирусът е документирано по-смъртоносен от грипа. Все още цифрите не са окончателни, защото епидемията тече, но при средна смъртност от грипа тази година от 0,05% имаме 2,3% фатални случаи на COVID-19, с други думи над 20 пъти повече.

Прочети и някои от най-остроумните коментари по повод коронавируса.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *