5 книги, които ни учат на безусловна любов

Обръщаме се към онези заглавия, които ни връщат към смисъла на любовта...

0 коментара Сподели:

В забързаното ежедневие, социални мрежи, задачи и хаос сякаш забравяме за чистата есенция на любовта. Онази сладка, лека енергия, която изпълва цялото ни същество, а понякога пърха като пеперуди. Онова желание, при което искаме само да даваме, без значение колко сме наранени и колко са ни обидили. 

В месеца на любовта и виното е идеалното време да се обърнем към няколко книги, които да ни припомнят това усещане за безусловна обич.

А пък кой знае, може да се решим да изпратим онова чакано съобщение, без да вкарваме манипулативни техники. Вероятно и самият свети Валентин е искал да ни покаже, че любовта не е безкрайна игра на котка и мишка, а просто безусловна грижа и внимание.

Виж повече: Ще станеш "Гадже на годината" с тези идеи за подарък за св. Валентин

„Вината в нашите звезди“, Джон Грийн

Болестта може да е сериозна пречка в едни отношения, още повече ако са романтични. Когато говорим за ученици, влошеното здраве може да бъде даже повод за подигравки в жестокостта на днешните училища. Но болестта е и чудесна почва за развитие на безусловна любов. Няма значение колко зле изглежда някой, колко зле се чувства дори, ти просто го обичаш. И така се създават най-здравите връзки – приятелство, доверие, любов. Джон Грийн умее да разкаже това с възможно най-лекия и приятен подход, без тежки драми и излишни словоизлияния. 

„Незабравимата разходка“, Никълъс Спаркс

Когато говорим за безусловна любов, безспорно майстор на такива истории е Никълъс Спаркс. Познат ни с „Тетрадката“, „С дъх на канела“ и „Писмо в бутилка“, той неминуемо доказва, че силата на сърцето може да победи всички физически предизвикателства. Още по-пленително е, че Спаркс умее да пише извън клишето на сладникавия любовен роман. В „Незабравимата разходка“ виждаме здравата връзка не само между романтични партньори, но и между родител-дете, брат и сестра.

Този роман може да „размекне“ и най-закостенялото сърце.

„Кучешки живот“, У. Брус Камерън

Става ли въпрос за безусловна любов, имаме много на какво да се учим от кучетата. Този роман ни въвежда в главата на любимите четириноги, за да се опитаме да погледнем света от различна перспектива. Предаността, състраданието и приятелството са на пиедестал в очите на кучетата, това е истинската им същност. И именно затова можем да се запитаме – нима всеки от нас, който е заключил душата си, не живее „кучешки живот“?

„Любов по време на холера“, Габриел Гарсия Маркес

Колкото и да е странно, холерата играе малка роля в този велик роман на Гарсия Маркес. Всъщност тя е нищо на фона на всепоглъщащата любов на бедното момче Флорентино към красивата Фермина. Тази книга ни показва, че несподелената, неосъществена любов е дори по-силна от консумираната, защото живее в идеала на фантазиите. Дори от дистанция, безусловната любов може да трае цял живот само за да създаде чудо, което да се реализира на старини. А дали пък силната любов не се храни с търпение, приемане и опрощаване, можем да преценим след последната страница…

Виж повече: Най-доброто от любовната поезия на Е.Е.Къмингс

„Паула“, Изабел Алиенде

Когато говорим за безусловна любов, най-близкото определение за нея е майчината любов. Това трогателно писмо на една майка към умиращата ѝ дъщеря може да се стори тежко за някои, но със сигурност съдържа много дълбочина. Докато 28-годишната дъщеря Паула лежи в кома в болницата, майка ѝ Изабел разказва една семейна сага, пълна с драма, предателства и любимия на всички магически реализъм. Интересно е как и исторически събития в Чили винаги намират място в романите на Алиенде. Няма да сбъркате, ако прочетете този вълнуващ роман като урок по показване на най-чистия вид любов.

Още книжни коментари виж тук.

Ето и 7 неща, които да направиш с една книга

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *