Доза българско кино на 24-тия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Март месец обещава филми в огромни дози...

0 коментара Сподели:

Бунтът, който се заражда в нас с идването на втория месец от годината, можем да сравним само с дискусиите, които поражда спорният модерен свят. 

Една от важните точки за годината ще отбележим съвсем скоро, а именно да поемем глътка свеж въздух благодарение на един от любимите ни фестивали. Когато ни се представи нещо съкрушително истинско, дори хейтърите на високото изкуство и любители на поп културата не могат да се преборят с порива да почувстват нещо.

Всеки, който се интересува, знае, че март е месецът за монументално Кино с главно К.

2020 ни носи 24-тото издание на София Филм Фест, а той от своя страна обещава любопитни акценти. Традицията с петте златни билета продължава и тази година! И макар че не говоря за златни билети, обещаващи еднодневна разходка в магическата шоколадова фабрика на Уили Уонка, тези 5 са също толкова вълнуващи! The Golden Ticket дава неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки късметлия (който може да си доведе и +1!). Достъпни са както винаги в КЕН, който можете да откриете на безброй локации през март!

Виж какво е мнението на Тео Чепилов и Кирил Христов за един от нашумелите филми около тазгодишните Оскари – Once Upon A Time In Hollywood:

Дали заради носталгия, народолюбие или благодарение на успеха на родните ленти, тази година акцентът на София Филм Фест пада върху българското кино. През последните десетина години филмите у нас претърпяха сериозна метаморфоза и някои от тях се наредиха сред холивудски продукции и блокбъстърски класации.

Фестивалът предлага дигитално реставрирани стари ленти (например трета серия на „Мера според мера“ на Руси Чанев и Георги Дюлгеров), вплетени с уважение между нови заглавия, които очакваме да напишат история. Общо взето, ще има предложение, което да се хареса на всеки критично настроен българин!

Виж още – 10-те теми, на които българите са най-докачливи

 Избрани от филмовия небосклон са заглавия като „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на Илия Костов, както и отличени на световните фестивали ленти като  „Паразит” на Понг Джун Хо („Златна палма“ – Кан, „Златен глобус“ за чуждоезичен филм, 6 номинации за „Оскар“, включително за Най-добър филм); „Предателят“ на Марко Белокио (с номинация за „Златна палма“ и три номинации на Европейските филмови награди); „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело (награда за най-добър актьор от Венеция 2019 за Лука Маринели) и други. 

По време на фестивала ще бъде отличен и победител в конкурса „София – град на киното“, като по традиция номинираните ленти са 12. Част от потвърдените заглавия са „18% сиво“ (България-Германия-Белгия), „Как да продадеш война“ (Великобритания), „Обикновен човек“ (Гърция), „Риба, плуваща по гръб“ (Германия-Китай). 

Акцент в програмата на фестивала е срещата на киноманите с наследничката на смешния човек с мустак, наподобяващ четка за зъби – Джералдин Чаплин.

Ще имаме възможност да си я припомним в „Босият император“, където, подобно на баща си във „Великият диктатор“, изпълнява две роли. 

La Vie de Bohème,  Аки Каурисмаки

Предварителната програма на СФФ ще бъде открита на 2 март в Дома на киното с 14 от шедьоврите на Аки Каурисмаки и изложба с фотографии в галерия „Синтезис“. Фоайето на Дома на киното ще бъде украсено с оригинални плакати на филмите на култовия режисьор. Официалното откриване ще бъде на 12 март, а церемонията по награждаването – на 20 март. Програмата на фестивала заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна ще продължи до края на март. Копнежът по красота и любовта ни към стойностно изкуство ни кара да очакваме с нетърпение.

През това време те подканваме да гласуваш за любимите си заведения и да спечелиш страхотни награди!

В рамките на Sofia International Film Fest ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма – бездънна яма за изкуство с безброй измерения! Ще бродим из обширността на фестивала и ще споделяме още детайли за любопитните читатели, а по-подробна информация може да откриете на сайта на фестивала.

Ето и 5 сериала, които да гледаш през февурари

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *