Мегзит: 5 книги за кралските страсти и скандали

Власт, любов, пари - три нужни съставки за всяка добра книга

0 коментара Сподели:

Съобщението, че младата двойка принц Хари и Меган Маркъл напускат кралската фамилия, разтърси света. Малко преди това Меган беше казала в телевизионно интервю, че „не са много хората, които ме питаха дали съм добре, но зад сцената преминавам през много неща“. А като се има предвид, че двамата дори не искаха титла за сина им Арчи, отцепването от задълженията им на кралски особи е някак закономерно следствие.

Как точно двамата ще станат „финансово независими“, предстои да разберем. Вече е ясно, че Меган вероятно ще озвучава анимации. Но този зов за независимост от „оковите“ на отдавна замрялата кралска институция може да бъде обяснен от няколко книги. 

Най-интересното от света на Уиндзор и кралската институция като цяло може да проследим от следните интригуващи томчета.

„Хари и Меган“, Кейти Никол

Мис Никол проследява живота на принц Хенри още от детството му до годежа с актрисата Меган Маркъл. Писателката се позовава на добре проучена информация от негови приятели, колеги, интервюта, които е давал. Балансът между факти и събития е перфектно уловен, като представя личността на принца по интригуващ начин. Разбира се, силната връзка на Хари с майка му може да те докара до сълзи и до силното желание да прегърнеш онова 12-годишно хлапе, което върви след ковчега. Как неговите травми се отразяват на осъзнатия пораснал мъж сега? Книгата дава своите отговори.

Виж повече: Короната ти подхожда, градска принцесо

„Даяна. Нейната истинска история от първо лице“, Андрю Мортън

Мнозина забелязват, че желанието на принц Хари да отгледа сина си като обикновен гражданин се корени в мисията на неговата майка. Пред 80-те и 90-те години на XX век принцеса Даяна внася онзи неподправен човешки елемент в снобското кралско семейство, за което остава обичана и до днес. Независимо дали беше в двореца или сред ХИВ позитивни, нейният чар и естествено поведение внасяха „свеж въздух“ в закостенелите кралски порядки. Повече за необичайния ѝ, но кратък живот може да видите в биографията на Андрю Мортън.

„Елизабет, кралицата“, Сали Бидъл Смит

През 2015 година кралица Елизабет II успява да „бие“ кралица Виктория по брой години на трона на британската монархия и става най-дълго управлявалият монарх в английската история.

Като най-голяма дъщеря на втория син Елизабет е най-малко вероятният наследник на престола. Но е факт – решила е да умре на него, въпреки че е кралица от 20-годишно девойче. В обемната биография Сали Бидъл Смит обяснява както личния, така и обществения живот на тази силна жена.

„Принц Чарлс: страстите и парадоксите на един невероятен живот“, Сали Бидъл Смит

И като сме тръгнали да разглеждаме бабата на принц Хари, да хвърлим поглед и върху неговия доста странен баща. Принц Чарлс е сякаш кралската особа, за която на никого не му пука. Синовете му, снахите му, бившата му жена, майка му и дори внуците му са доста по-интересни за медиите от него. Още повече, представи си цял живот да се готвиш за работа, която зависи от смъртта на майка ти, а може и изобщо да не я получиш, ако общественото мнение прецени, че синът ти е по-подходящ за позицията. Така че не му е лесно на Чарлс, който се оказва доста чувствителен още от малък. Да не говорим, че си навлече хорската омраза още с изневерите си на принцеса Даяна, след което така и не си върна симпатиите. Отбележете си тази книга за четене, може да се окажете изненадани колко интересна се оказва.

Виж повече: Една Мастър вечеря в Софийския дворец

„Съкровищница от кралски скандали“, Майкъл Фаркуар

Майкъл Фаркуар води читателя през различни времена и държави, за да представи пълна картинка на най-скандалните кралски особи. Ако кралица Елизабет Втора сега е в пълен потрес от поведението на „непослушните“ Хари и Меган, то тя би трябвало да е запозната какво са правили нейните предци с шокиращи тайни. Разбира се, начело на класацията за имперски бунтовници са винаги римските императори, следвани по порочност от средновековните папи. Фаркуар казва, че нарочно пропуска скандалите на XX век, макар да споменава Уолис Симпсън, защото бракът на крал с разведена американка е нищо в сравнение с гуляите от миналото.

Така че на този фон бунтът на независимите Хари и Меган си е ангелски хор пред очите на света.

За още книжни коментари и класации виж тук

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Неделна киновечер: филми за любовта

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *