Как да оцелееш до края на януари без пари

Сървайвъл гайд за месеца

0 коментара Сподели:

Ако четеш тези редове, най-вероятно си затънал до уши в така разпространената януарска финансова безизходица. Причините за това са ясни – изпил си си парите. Или си ги изхарчил по някакви по-забавни начини. Ти си знаеш как. Това вече е без значение. Важното е друго – няма как да ги върнеш назад. Те са gone baby gone. Сега трябва да живееш с последиците на тези действия и бездействия, с други думи да оцеляваш. Имаш няколко седмици на изпитания и лишения пред себе си.

Ето няколко практични съвета как да избуташ до следваща заплата.

За да прескочиш финансовия трап, трябва да се концентрираш в две основни, работещи в синхрон посоки – от една страна, да намалиш на макс разходите, от друга, да се опиташ да генерираш някакви приходи. Първата част е по-трудната. Трябва да приемеш, че се намираш в условия на криза и да наложиш купонна система. Не, това не значи да отидеш на парти и да издумкаш всичко, с което разполагаш, за една вечер. Другите купони. С други думи да си разбиеш бюджета, с който разполагаш, на порциони и да се стараеш да не влизаш в преразход. За целта трябва да си наложиш най-строг самоконтрол, да се заредиш с будистко спокойствие, да поемеш здраво дъх и да затегнеш яко колана.

Виж повече: Tips and tricks: 3 начина да спестиш лесни пари

Подготви се психически за две седмици, през които ще ядеш сандвичи, ще пиеш студена вода и ще ходиш много пеша. Ако имаш възрастни роднини, сега е чудесен момент да ги посетиш, при това с торба празни буркани. Те ще се зарадват, стомахът ти също. Също така недей да се връзваш на промоции, намаления и прочие маркетинг трикове – точно заради тези клопки и капани си се наиграл до ниво на полуклошария. Също така рязко намали удоволствията. Драстично. Тотално. Никой не е умрял, като се е спрял, напротив – примерите са за точно обратното. 

Сега е време да направиш малко пари. Освен ако нямаш богат чичо, който да ти даде назаем, или богат приятел, който да ти дължи левче за баничка от училище с лихвите, ще трябва да извършиш немислимото: да разчистиш малко боклуци от личните си вещи. Сега вече е лесно – няма нужда да правиш гаражна разпродажба, просто огледай всичко, от което вече нямаш нужда, и избери най-бързоликвидните стоки. После смело атакувай сайтовете за покупко-продажба, форумите и даже социалките. Имай предвид, че времето също е фактор – парите сега, когато имаш нужда от тях, са много по-ценни от тези след месец. Затова дай възможно най-ниска цена, направи секси снимки, раздай се в описанието и стискай палци. Много стискай палци, защото цялата държава е скъсана. Освен някой инвестиционен банкер или експат ценител в момента не е ясно кой ще се метне на каквато и да било оферта, без значение колко апетитна е тя. А и сега си на просешка тояга – всяка работа е хубава работа. В разумни граници, разбира се – нищо трайно уронващо репутация.

Все пак живеем в България – тук е срамно да работиш нещо неимиджово, не да мързелуваш и мрънкаш. 

Каквото и да направиш, за да оцелееш, много важно е да си научиш житейския урок. Най-сигурният начин да попаднеш пак в подобна ситуация е, като повториш грешките си. А както знаем, сред дефинициите на лудостта е да повтаряш едно и също действие и да очакваш различен резултат.

Хора и НеХора – ходете си на село

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *