От Аржентина с любов: най-нежното и крехкото

Не плачи за нас, Аржентина! Истината е, че никога не сме те напускали!

0 коментара Сподели:

Don’t cry for me, Argentina, пее Мадона в мюзикъла „Евита“ от 1996 г. и не предполага, че един ден статия за аржентински рибай в българска онлайн медия ще започва със същите думи.

Не плачи за нас, Аржентина! Истината е, че никога не сме те напускали!  Все по-често сядаме около трапезата ти, за да отхапем стръвно от стековете, които гордо си ни сервирала. И там, в центъра на голямата маса, всеки път е поднесен този рибай, така сочен и вкусен, царят и господарят на всички стекове, грилове и тигани. А ти стоиш отстрани, Аржентина, гледаш, нарисувала ехидна усмивка на лицето си, и ни увличаш в желание да готвим още повече и да събираме и ние приятели около трапезата, да организираме грил партита и да експериментираме с най-добрите гарнитури. И ние го правим, защото знаем, че:

аржентинският рибай е едно от най-вкусните меса, които можете да сложите на масата си.

Силно мраморизиран, този стек идва от ребрената част на животното. Това уточнение е нужно, за да отбележим, че месото именно в тази част е най-добро и за това също има причина – мускулите в тази част са от по-мързеливите, или иначе казано, не участват чак толкова усилено във физическите активности на телето, заради което месото остава крехко и нежно. В допълнение на това рибай стековете обикновено са с доста големи размери, така че абсолютно без притеснение да вечеряте без хляб! Шегата настрана, тук е най-удачно да споменем, че ако някъде ви сервират стек с кост – той е рибай, но има ли две кости, вече се превръща в риброуст, което отново е яко, но не е същото.

Знаете ли, че средната консумация на месо в Аржентина надвишава почти двойно средната в Щатите? А всички ние си мислехме, че американците  са най-големи привърженици на месните изкушения. На всеки аржентинец се падат средно по 55 кг телешко на година!

Така поставени нещата, изобщо не трябва да се учудваме защо точно най-вкусният разрез носи определението „аржентински“.

И така, рибай стекът е готов да се настани удобно във всяка чиния или още по-добре върху всяка дървена дъска, щом бъде сготвен подобаващо. Противно на очакванията за особа с кралски привички, месото не се нуждае от много глезене, за да се приготви за готвене. Напротив, този разрез си е съвсем чудесен и без никакви маринати, а първото и най-важно нещо, което трябва да запомним за приготвянето му, е, че се готви само на много силен огън.

И грилът, и тиганът са подходящи за приготвяне на рибай стекове, стига да не допуснете грешката да пресготвите месото. Както наблегнахме още в началото на рубриката Meat Lovers – стековете остават най-вкусни, когато са сготвени до medium (противно на традициите у нас). В случая с рибай разреза най-добър резултат на грил получаваме след 5 минути на страна. Бъдете сигурни, че държите щипките за изваждане от грила в ръка, защото моментът на пресготвяне може да бъде много тънък!

В следващото видео шеф Иван Манчев показва именно как да сготвим аржентински рибай стек на грил. Като допълнение ще получите чудна идея за гарнитура, 

така че менюто ви да бъде достойно да съберете около масата целия свят.

Не пропускай да следиш сайта на Lidl за още кулинарно вдъхновение и повече подробности около начините на приготвяне на различните стекове. 

Meat Lovers: Месното калифорнийско чудо

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *