7 от най-уютните книги, с които да посрещнеш есента

Увлекателни и лесни за четене, тези романи оставят у теб онова дълго жадувано усещане за спокойствие и комфорт.

0 коментара Сподели:

Времето застудя, есента вече е тук и точно сега няма нищо, което да обичаме повече от топло одеяло, чаша горещ шоколад и една добра книга. А какво точно означава „добра“? Това е онази книга, която те приветства като стар приятел, кара те да се чувстваш уютно и те въвлича неусетно в историята си. 

Увлекателни и лесни за четене, тези романи оставят у теб онова дълго жадувано усещане за спокойствие и комфорт. Точно това, от което имаш нужда през есента.

„Доводите на разума“, Джейн Остин

Последният завършен роман на една от най-обичаните писателки на всички времена със сигурност е и доста меланхоличен. Да, има я така характерната за Джейн Остин романтика, но тя е вече зряла и доста по-трезва. Както посочва и самото заглавие, в много отношения книгата е за противоборството между сърцето и разума, но и за избора на една почти „стара мома“ да обича живота такъв, какъвто е. Защото невинаги прекрасният капитан Уентуърт си заслужава седем години чакане. 

Виж повече: Топли писатели за студената есен

„Остатъкът от деня“, Казуо Ишигуро

Красиво написана, тази книга ни дава вътрешен поглед из дните на едно британско имение през очите на верния иконом. Майсторският почерк на Ишируго ни води из лабиринта на мислите с лека стъпка, сякаш танцуваме валс по есенните листа. Търсим истини, задаваме въпроси и умуваме над политика, любов и приятелство, лоялност и чест. Абсолютно задължително четиво, излязло изпод перото на Нобелов лауреат за литература. 

„Тайната история“, Дона Тарт

Ако очакваш екшън и приключения, това не е твоята история. За сметка на това Дона Тарт е специалист по детайлно описание на вътрешния свят на героите си, на тяхната дълбока чувствителност и мотивите за техните действия. Тя обича да показва скок в развитието на даден персонаж, както се случва в колежа Хампдън. Шестима студенти и едно убийство. Предисторията, случката и последствията от престъплението.

Едно бааавно, плавно писане, което те упоява със своята интелигентност и класа. 

„Хюга ваканция“, Роузи Блейк

Даваме ли си сметка, че понякога едно топло одеяло, вълнени чорапи и чаша кафе могат да ни направят щастливи? Датчаните са нарекли това изкуство „хюга“ и Роузи Блейк умело го вплита в страниците си. Как от забързаното ежедневие на Лондонското сити можем да намерим хармония и уют не само като обстановка, но и като състояние на ума? В този роман водещи са не само търсенето на баланс и щастие, но и хуморът, топлите човешки отношения и онази мечта, която ни движи.

„Празникът на Вси светии“, Агата Кристи

Уютът не би могъл да е пълен без едно прекрасно написано криминале. Все пак говорим за Кралицата на криминалния жанр и за един роман от последните ѝ години, който само доказва гения ѝ. Поаро разследва хладнокръвно убийство, направено без оръжие сред хаоса на празника. Разбира се, разсеяният читател може лесно да пропусне важни подробности, но опитното детективско око – не, затова и развръзката е толкова изненадваща. 

Виж повече: Есенно почистване на душата

„Лабиринтът на духовете“, Карлос Руис Сафон

Готическата атмосфера на цялата четирилогия на Сафон ни преследва и в тази, последна част. Любимата Барселона от 50-те години на миналия век отново крие своите тайни, които започват с Гробището на забравените книги, но къде ни повеждат? Порасналият Даниел Семпере и верният му приятел Фермин се озовават на приключение, пълно с изненадващи обрати, силен съспенс, драма и хумор. Завладяващият стил на Сафон ще те грабне още от първата страница, затова си приготви чайника и се настани удобно!

„Светлината, която не виждаме“, Антъни Доер

Една от най-красиво написаните книги за Втората световна война.

Едно сляпо момиче и едно борбено момче намират своята сила сред бомбардировките и кръвта. Прекрасно изградени герои с много умел психологизъм и ярка индивидуалност. Просто няма начин да не ги заобичаш и да не се възхитиш на този шедьовър за сетивата. Антъни Доер си заслужава всяка награда, а ти се награди с неговите страници в уютните есенни вечери.

Още книжни съвети можеш да намериш тук.

Виж още 5 книжни предложения от нас за есента

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *