5 от най-добрите роли на Катрин Деньов

Красотата ще спаси света

0 коментара Сподели:

Красотата е нещо субективно, но има жени, за които две мнения няма. Една от тях е актрисата с френски произход Катрин Деньов. Тя безспорно на млади години е била изумително красива, а кариерата ѝ е дълга и разнообразна, което доказва нейния талант. Изготвихме списък на едни от най-запомнящите се роли на хубавицата. Известна още като муза на дизайнера Ив Сен Лоран, голямата любов на италианския актьор Марчело Мастрояни и вярна приятелка на Жерар Депардийо, представяме ти Катрин Деньов в роля:

1. Шербургските чадъри, 1964

Мюзикълът на Жак Деми е филмът, с който звездата на Катрин Деньов изгрява. Много хора мислят музикалните филми за досадни, но случаят с „Шербургските чадъри“ е различен. Зрителят до такава степен се потапя в сюжета на приказката за невъзможна любов и, разбира се, е пленен от красотата на французойката, че забравя набързо пеенето във филма.

Една малко позабравена класика, предшественик на множество романтични ленти, която ни пренася в един друг свят и си заслужава гледането.

В началото на кариерата на младата Деньов всички я смятат за приятно изглеждаща блондинка, подходяща за еднообразни роли. Скоро тя разчупва стереотипите.

2. Отвращение, 1965

Не особено известният по това време режисьор Роман Полански е впечатлен от „ледения поглед“ на Деньов, а четейки сценария на „Отвращение“, тя веднага приема главната роля. Идеята чрез нейния персонаж да бъде разказана една история за безнадеждността, за травмите и полудяването, я привлича силно.

За киноманите, любители на арт кино, филмът е задължителен. За хората, които обичат да изучават дебрите на човешката психика – също.

След „Отвращение“ публика и критици възприемат Катрин Деньов по съвсем различен начин – оказва се, че красавицата е и талантлива.

3. Дневна красавица, 1967

Най-яркият представител на сюрреализма в киното и любим режисьор на Катрин Деньов е Луис Бунюел. Актрисата участва в няколко негови филма и обожава работата им заедно, защото той я кара не просто да научи сценария, а да мисли върху всеки един изигран персонаж. Най-известният им филм е „Дневна красавица“.

Историята е простичка – 23-годишна домакиня от скука решава да осъществява фантазиите си.

През деня, докато съпругът ѝ е на работа, тя проституира, вечер е добрата му жена. Филмът се превръща в сензация, а критикът Роджър Ебърт изказва мнението, че е най-еротичният проект на всички времена. За разлика от сегашните опити за еротика тип „50 нюанса сиво“, „Дневна красавица“ загатва, оставя въображението на зрителя да работи и в това е силата на филма.

4. Сирената от Мисисипи, 1969

Режисьорът – икона във френското кино, Франсоа Трюфо също забелязва красотата на Катрин Деньов, нещо повече – за известно време има връзка с нея. През 1969 Деньов заедно с популярния представител на Новата вълна във френското кино Жан-Пол Белмондо се снимат в „Сирената на Мисисипи“, режисиран от Трюфо.

Сюжетът представлява запознанството на главните герои, но не в Тиндър, а във вестник за запознанства. Тяхната любов се превръща в криминална история, която е по-вълнуваща от доста нови филми, претендиращи за заплетени. Впрочем през 2001 година Холивуд правят римейк на „Сирената от Мисисипи“ с друга красавица – Анджелина Джоли, която си партнира с Антонио Бандерас. Филмът е „Първороден грях“ и не е едно към едно с оригинала, но определено също си заслужава гледането.

5. Тристана, 1971

„Тристана“ е втори филм на тандема Бунюел – Деньов. Красивата актриса влиза в ролята на сираче, чийто настойник я отглежда и се влюбва в нея. Тя, разбира се, не отговаря на чувствата му и бяга от вкъщи с друг мъж. Представен така, сюжетът прилича на сапунен сериал, но всъщност е история за порастване, тормоз, любов и отмъщение, разказана от майсторите в киното. Деньов за пореден път доказва, че може да е нежна и красива, но и силна и независима.

А ти имаш ли любим филм с Катрин Деньов?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *