5 неща, които научих от шаолинските монаси за конфликтите

И се опитвам да ги практикувам

0 коментара Сподели:

Когато говорим за равенство, винаги си припомням една много мъдра мисъл на Оруел:  „Всички сме равни, но някои са по-равни от другите“. По същия начин човек се учи от всеки и от всичко, но има хора, от които се учи по-добре.

Запознайте се с ShiHengYi и ShiHengZong– учител и ученик, шаолински монаси. Обикновени и необикновени едновременно – спокойни лица, които учат чрез истории.

1. Дните ни са твърде малко, за да ги прахосваме 

ShiHengYiнаписа едно число на стената: 35 000. Дните, които има всеки от нас, ако живее до 100 години. Числото стана пренебрежимо малко, когато премахна тези, които сме изживели, и времето, прекарано в спане и трафик. Как искаме да изживеем този остатък, какви емоции искаме да преживеем – зависи изцяло от нас и може би безграничните спорове и конфликти не са най-добрият избор.

2. Вътрешният конфликт е най-опасен

Той говори за формите и съдържанието – всяко живо същество има определена форма (мъж, жена), но това, което ни прави уникални, е съдържанието – нашият вътрешен свят. Този свят много често не съвпада с външния и това е едно от най-важните им разбирания:

ако между вътрешния ти свят и реалността има противоречие, адаптираш вътрешния, защото иначе ще страдаш.

Животът се случва между вдишването и издишването на дъха ни. СЕГА! И най-големият конфликт, който съществува, е този между нашето тяло и съзнание.

3. Щастливи с това, което сме

Замисляли ли сте се каква е разликата между human being и human becomingи защо първото е определението на човешко същество. Може би това не е случайност. Защо тогава постоянно се опитваме да се превърнем в някой, да имаме нещо, да отидем някъде. Чувстваме се постоянно непълни, сякаш нещо ни липсва. Шаолин ни учи да сме пълноценни сами за себе си, без да трябва да постигаме каквото и да било. Просто трябва да осъзнаем, че сегашният момент има всичко, от което се нуждаем.

4. За конфликтите

– Емоциите не са най-добрият ни приятел. Те не ни правят по-мъдри, затова, когато си в конфликт и усетиш прилив на различни емоции, не:

– вземай решения

– предприемай действия

– казвай остри думи

Можеш да управляваш емоциите си или да ги оставиш те да те управляват. Няма среден вариант.

– Трябва да знаеш какво искаш и да можеш да го назовеш с думи, да го изразиш; Трябва да знаеш какво не искаш и какви компромиси си готов да направиш; Винаги да бъдеш отворен към нови възможности;

– Ако има обща цел, конфликтът може по-лесно да се разреши; в противен случай   раздялата е възможно решение;

– Карма = ако засадиш портокал, ще получиш портокалово дърво, ако засадиш ябълка, ще получиш ябълково дърво; Мирът и хармонията не могат да се постигнат с военни действия;  Можеш да пожънеш само това, което си посял;

– Не приeмай нищо лично, тогава няма да има обида;

– Винаги говори/критикувай, като пазиш достойнството на човек отсреща;

– Опитът е опасен. Той осветява пътя назад, но не и този напред в бъдещето. Ако вярваш, че ти не си същият човек отпреди една година и си се променил, защо приемаш, че твоя враг е останал същият?! Friends giveroom and time, enemies take room and time

5. Бойни стратегии за мирни резултати

– Бъди като водата, гъвкав – ако има препятствие, заобиколи го; ако има пространство, заеми го;

– Мекотата е най-силното оръжие – нежните и слабите принадлежат на живота, твърдите принадлежат на смъртта.

Виж как можеш да спечелиш нещо модерно тази есен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *