Подари си 10 минути медитация, забързани човеко

Апликацията, която осмисли всички други апликации

0 коментара Сподели:

Времената се променят. Светът се променя, а с него се променяме и ние. Доскоро тенденциите отвън определяха нашите консуматорски привички и сякаш търсехме себе си в отражението на другите около нас. Интернет и социалните мрежи преобърнаха живота ни, давайки възможност да експериментираме със собственото си аз толкова лесно и бързо, че е трудно да дадем определение дори кой точно е този „аз“. Всички искаме телефонът да не бъде първото и последното нещо, което гледаме в леглото, но ако така или иначе го правиш, предлагам ти поне да промениш обекта на гледане.

Той се казва Headspace и промени живота ми (към добро).

Headspace e апликация, която използвам вече 255 дни всеки ден, под ред или според личните ми данни съм медитирала повече от 63 часа и 381 сесии. Затова обичам технологиите – можеш да проследиш в реално време своя прогрес и да си кажеш това толкова безценно и рядко случващо се „благодаря“. И като заговорихме за благодарност – един от най-любимите ми пакети (pack) e този, посветен на благодарността (appreciation). Но всяко нещо по реда си – какво всъщност е headspace?

Headspace e мобилна апликация (има и deskstop версия) за водена медитация. Темите вътре са подредени в теми, а във всяка тема има разнообразни пакове, като всяка една се състои от определен брой сесии. Например: сет „продуктивност“, пак „творчество“ – 20 бр. сесии, как да събудим креативната искра в нас и да бъдем по-творчески настроени в ежедневието си. Може да изберете продължителност на сесия – 10 или 15 мин. Отделно има и т.нар. единични сесии (singles) – само 1 сесия на тема. Например: „Ранни зори“, или как да се събудим свежи и ободрени след сън. А за най-екстремните ситуации са направени SOS сесии, които да използваш в момент на стрес, гняв и друг вид психически срив, с които всички се сблъскваме къде по-често, къде по-рядко.

Във всеки пак се използват различни техники – визуализация, наблюдение и др., обяснени с простичко онагледяващи и забавни видеа.

Апликацията работи на абонамент, като първо се преминава през „основата“ и има безплатен тест. След това избираш или да заплатиш веднъж за 1 година, или всеки месец (аз щастливо си плащам всеки месец едни от най-смислено похарчените 25 $  или 40 лв.; ако заплатите за година, цената излиза по-изгодно).

Редица научни изследвания доказват, че медитацията има куп предимства по отношение на нашето здраве и щастие: с медитация сме по-здрави, стресираме се по-рядко, спим по-добре, живеем по-осъзнато и т.н. и т.н. Ако решиш да ѝ дадеш шанс, ето моите препоръки за начинаещи: 

няма правилно и грешно

опитайте пак и пак 

медитирай сутрин

XXI век. Йогата и медитацията все повече набират популярност и неслучайно компаниите инвестират все повече в създаване на условия и курсове, които насърчават подобни упражнения в офиса. 

Ако до вчера търсехме социалните събития и екстровертните хобита, които ни даваха добър статус, то сега доброто положение се определя от това, в кое точно йога студио ходиш. Нямам против това да е мода. Медитацията е нашето време за нас, тук и сега, където натискаме пауза-бутона и имаме възможност без съдене да наблюдаваме бурите и замотаните възли в главата ни, да задаваме въпроси без търсене на отговори.

Само 10 минути на ден, а толкова значими, че да променят останалите 50 минути от часа, останалите 23 часа от денонощието, останалите 364 дни от годината. 10 минути, стъпка по стъпка. И кой знае? Може би ако сте късметлии, ще успеете да разплетете някой възел в главата, ако ли не – по-важното е, че ще се научите да го приемете и в крайна сметка да живеете в мир със себе си въпреки всичко.  

Още: Ted видео на основателя на Headspace Анди Пъдикомб.

Ето и още 5 приложения, които ще те направят суперзвезда.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *